Neljä tapaa, joilla varmistat rakennuksen ekologisuuden

aloitusvaihe, ekologisuus

Neljä tapaa, joilla varmistat rakennuksen ekologisuuden

Erkka

Talon rakentaminen saattaa helposti kasvattaa hiilijalanjälkeä suuresti, joka varmasti mietityttää ekologisesti valveutuneita ihmisiä. Kuinka siis voisi rakentaa ekologisesti? Mitä ylipäänsä on ekologinen rakentaminen?

Pariisin ilmastosopimuksen jälkeisessä ajassa yhä useampi tajuaa ajatella omaa hiilijalanjälkeänsä. Kuluttajan valinnat ovat suurin ja merkittävin tapa, jolla hillitään ilmastonmuutosta, kun kysyntä ohjaa tarjontaa. Rakentaminen on valtava ponnistus ja se kuluttaa paljon energiaa. Ei ole siis yhdentekevää, miten talosi rakennat.

Rakennuksen ekologisuuden voi varmistaa ja viedä huippuunsa omilla valinnoillaan varsin helposti. Tässä neljä vinkkiä rakennuksen ekologisuuden maksimoimiseksi:

1. Rakenna puusta

Puusta rakentaminen on aina ekoteko: materiaali tulee läheltä, se on uusiutuvaa ja rakennuksen raaka-aineiden valmistamiseen kuluu vain vähän energiaa. Puu sitoo itseensä hiilidioksidia eikä lisää CO2-päästöjä kuten muut rakennusmateriaalit, puu varastoi itseensä hiiltä. Rakentamalla puusta säästämäsi hiilidioksidipäästöt ovat suoraan verrannollisen 120 000-300 000 km lentokonematkustamiseen. Ei mikään pieni valinta.

Puun ekologisuus rakentamisessa.png2. Valitse oikeat kumppanit harkiten

Valitse talotoimittaja, joka on sitoutunut käyttämään kotimaisia materiaaleja ja uusiutuvia luonnonvaroja, ja rakentajat, jotka osaavat kierrättää rakennusjätteen. Jos ekologisuus on sinulle tärkeää, valitse myös rakennusprojektiisi yritykset, jotka jakavat arvomaailmasi.

Neljä tapaa, joilla varmistat rakennuksen ekologisuuden

3. Minimoi luonnon muokkaaminen

Luota suunnittelussa ammattilaiseen, joka osaa suunnitella rakennuksen niin, ettei rakennusmaastoa tarvitse louhia tai muuten suuresti muokata.

Neljä tapaa, joilla varmistat rakennuksen ekologisuuden

4. Eristeet ja sopiva energiatehokkuus

Valitse rakennukseen eristeet, jotka eivät hukkaa energiaa ja laske, mikä on järkevä eristepaksuus. Passiivitalo ei välttämättä olekaan paras ratkaisu. Valitse lämmitysjärjestelmä, joka tukee uusiutuvan energian ajattelua.

Neljä tapaa, joilla varmistat rakennuksen ekologisuuden-5

 

Lataa arkkitehdin 10 vinkkiä talomallin valintaan

 


 

LUE MYÖS

Hengittävä seinärakenne

Miten suunnitella aikaa kestävä talo?

Moderni vapaa-ajan asunto Sunhouselta