Sunhouse | Sisustussuunnittelu

Sisustussuunnittelu

Talopaketin ulkopuolelle jäävät materiaalit on helppo määrittää valitsemasi sisustussuunnittelijan avulla.

Sisustussuunnittelu voidaan jakaa viiteen osa-alueeseen.

 

Sisustussuunnittelun osa-alueet

1. Kiintokalustesuunnitelma
2. Valaisimien ja sähköpisteiden määrittely
3. Huonekohtainen pintamateriaalisuunnitelma
4. Vesikalusteet
5. Irtokalustesuunnitelma

 

Sunhouse | Sisustussuunnittelu

Sisustussuunnittelun vaiheet ja päämäärät

Omissa mielikuvissa on helppo sukeltaa auringonvalossa kylpeviin huoneisiin, pujahtaa saunan lämpöön nauttimaan hiljaisuudesta tai rauhoittua iltahämärässä takkatulen äärelle. 

Oli kyse sitten rentoutumisesta, työskentelystä oman harrastuksen parissa tai ajan viettämisestä hyvien ystävien seurassa, sisustussuunnittelulla mahdollistetaan tilan käyttö parhaalla mahdollisella tavalla jo suunnitteluvaiheessa. Mitä sisustussuunnittelu siis oikeastaan on ja mitä sillä tavoitellaan?

Sisustussuunnittelu on kokonaisuus, jossa asiakkaan toiveet, toimiva pohjaratkaisu ja käytännöllisyys kohtaavat toisensa tyylillä. Sisustussuunnittelussa valitaan kalusteiden paikat, valaistus ja mietitään, miten parhaat puolet kodista saadaan parhaalla mahdollisella tavalla käyttöön ja esille.

Sisustussuunnittelu voidaan jakaa viiteen osa-alueeseen, joiden avulla on helppoa jäsentää sen päämääriä ja vaiheita. Käydään läpi, mitä jokainen osa-alue pitää käytännössä sisällään ja mitä sisustussuunnittelun osa-alueilla tavoitellaan.

1. Kiintokalustesuunnitelma 

Kodinhoitohuoneesta makuuhuoneeseen ja vaatekaapeista keittiökalusteisiin

 • Keittiökalusteet
 • Kodinhoitohuone
 • Eteisen ja makuuhuoneiden komerot

Hyvin suunnitellussa keittiössä on tilaa kokata vaikka koko perheen voimin, kaapeista löytyy tilaa kattiloille ja padoille – ja siellä viihtyy niin yksin kuin yhdessä puuhastellen.

Kiintokalusteiden suunnittelussa huomioidaan asukkaan toiveet, budjetti ja toivottu tyyli. Kun talon kalusteet on suunniteltu ammattitaidolla kodinhoitohuoneista makkariin, voi luottaa kodin toimivuuteen. Hyvin suunniteltu talo ja sen ammattitaidolla toteutettu sisustus luovat oivan pohjan toimivaan asumiseen.

Sunhouse | Sisustussuunnittelu

2. Valaisimien ja sähköpistokkeiden määrittely

Käytännöllisyys ja sopiva valaistus

 • Talon valaisinratkaisut
 • Sähköpisteiden määrittely

Nykypäivän kodeissa sähköä tarvitaan moneen tarkoitukseen ja useisiin laitteisiin samaan aikaan. Keittiössä kodinkoneet tarvitsevat energiaa, mutta koti on silloin tällöin päästävä imuroimaan ja olohuoneessa olisi mukavaa ladata niin kannettavaa tietokonetta kuin puhelinta. Monesti myös kosteissa tiloissa tarvitaan sähköä, puhumattakaan ulkotiloista.

Sähköpistokkeiden suunnittelu onkin tarkkaa työtä. Niiden määrittelyyn kuuluu sijoituspaikkojen päättäminen, käytännöllisyys ja turvallisuus edellä. Ammattitaitoisella suunnittelulla varmistetaan turvalliset ja toimivat ratkaisut, jotka palvelevat talon monia sähkönkulutustarpeita.

Toimivuuden ja turvallisuuden lisäksi koti kaipaa tunnelmaa! Valaistuksella on iso vaikutus kodin fiilikseen, ja se onkin tästä syystä tärkeä osa suunnittelua. Kirkkainta valaistusta kaivataan eteisessä ja työpöytien äärellä; hieman himmeämpää valoa sohvan nurkalla ja sängyn päädyssä lukuhetkiä varten. Oikeanlainen kohdevalaistus keittiössä saa kokkauksen sujumaan ja vieraat viihtymään ruokapöydän ympärillä.


3. Huonekohtainen pintamateriaalisuunnitelma

Koti on osiensa summa

Pintamateriaalisuunnittelulla varmistetaan yhtenäisyys materiaalivalintojen ja värien välillä. Harmonia erilaisten rakenne- ja sisustuselementtien välillä saa aikaan seesteisyyttä ja luo omanlaista kauneuttaan kodille. Sointuvat ja murretut värit luovat rauhallisempaa ja levollista tunnelmaa, kun taas suurilla materiaalien sekä värien kontrasteilla voidaan aikaansaada dynaamisempaa ja eläväisempää tunnelmaa sitä kaipaaville. Suunnittelussa tärkeää ovat esimerkiksi

 • materiaalit
 • värisävyt
 • kontrastit

Laadukas sisustussuunnittelu edellyttää sekä kokonaisuuden että yksityiskohtien hyvää hallintaa. Pintamateriaalisuunnittelu antaa keinoja kodin tunnelman ja visuaalisesti toimivan kokonaisuuden luomiseen. Värien ja materiaalien kontrastit, tummuus sekä vaaleus ovat esimerkkejä tekijöistä, joilla voidaan suunnittelussa leikitellä oikeanlaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Materiaalit luovat vankan pohjan muulle sisustukselle, sen edukseen erottuville yksityiskohdille sekä persoonallisille piirteille.

Sunhouse | Sisustussuunnittelu

4. Vesikalusteet

Kylpyhuoneet, suihkutilat ja muut märkätilat

 • WC-kalusteet
 • Hanat
 • Pesualtaat
 • Suihkut

Sisustussuunnittelun neljänteen osa-alueeseen sisältyy talon vesikalusteiden, suihkujen, pesualtaiden ja muiden märkätiloihin tulevien kalusteiden valinta. Oman tyyliin saa näkymään kodin jokaisessa kolkassa. Vesikalusteiden valintaan vaikuttavat jokaisen talon yksilölliset tarpeet ja toivotut ratkaisut. Sisustussuunnittelussa huomioidaan nämä parhaalla mahdollisella tavalla ja valituista vesikalusteista koostetaan luettelo sisustussuunnittelun yhteydessä.

Sunhouse | Sisustussuunnittelu

5. Irtokalustesuunnitelma

Kaunis koti yksityiskohtiaan myöten

  • Sohvat
  • Pöydät ja tuolit
  • Muut irtokalusteet

Kun pintamateriaalit, kiinto­- ja vesikalusteet sekä valaistus ovat kunnossa, on aika suunnata katseet kodin irtokalusteisiin. Irtokalustesuunnitelma mielletään monesti sisustussuunnittelijan päätehtäväksi. Kalustevalinnoilla on suuri merkitys kodin viihtyvyyteen ja persoonallisuuteen.

Sisustuksellisia tyylisuuntia on lukuisia, karun kauniista minimalistisuudesta boheemiin värien ja materiaalien runsauteen. Yksin voi olla vaikeaa löytää itselle sopivimmat sekä tyylikkäimmät ratkaisut. Usein on helpompaa kertoa, mistä ei ainakaan pidä kuin keksiä, mistä pitää. Miten siis löytää talolle ja itselle sopivin sisustustyyli kaikkien vaihtoehtojen joukosta?  

Sisustussuunnittelijan asiantuntemuksesta on näissä valinnoissa paljon apua. Myös itse voi sisustussuunnittelun tueksi miettiä, minkälaisia asioita arvostaa ympäristössään ja mitä siltä toivoo. Tärkeintä on muistaa nopeasti vaihtuvien ja muuttuvien sisustustrendien maailmassa, että kiinnittää katseensa kauemmas horisonttiin ja panostaa sisustuksen kestävyyteen.

Sunhouse | Sisustussuunnittelu