Talon rakentaminen

Vaiheet suunnittelusta toteutukseen

Arkkitehtipariskunta Kalle ja Inga Oikari perustivat Sunhousen vuonna 2007 ajatuksenaan tarjota suomalaisille kodinrakentajille uusi tapa rakentaa talo. Yhdistämme palvelussamme yksilöllisen arkkitehtisuunnittelun ja korkealuokkaisen talotoimituksen helposti rakennettavaksi kokonaisuudeksi.

Rakastamme eleganttia pohjoismaista vähäeleisyyttä, johon on lisätty ripaus kansainvälistä glamouria. Siksi taloissamme on suuria ikkunoita, upeita ja avaria sisätiloja sekä kekseliäitä yksityiskohtia, jotka tuovat ylellisyyttä asumiseen.

Talon rakentaminen voidaan jakaa kolmeen kokonaisuuteen, joita ovat suunnitteluvaihe, toimitusvaihe sekä rakentamisvaihe.

 

Talon rakentaminen vaiheittain

 

Ekologiset precut-puutalot

Talomme valmistetaan precut-järjestelmällä, jolloin rakennusosat esikatkotaan tarkasti tehtaalla ja talo kootaan valmiiksi työmaalla. Tällöin yhdistetään paikalla rakentamisen ja teollisen esivalmistuksen edut. Taloista saadaan järjestämällä rakennettua tiiviitä ja energiataloudellisia.

Rakenteet valmistetaan kotimaisista, puupohjaisista materiaaleista. Materiaalit on valittu niin, että ne aiheuttavat mahdollisimman vähän päästöjä sisäilmaan ja luonnolle. Rakenteet ovat hengittäviä. Höyrynsulkumuovi ja mineraalivilla korvataan taloissamme ilmansulkupaperilla ja puukuitueristeellä. Hengittävä rakenne huolehtii sisäilman luonnollisesta kosteustasapainosta. Hengittävyyden ansiosta taloissamme on miellyttävä asua ja ne ovatkin turvallinen ja terveellinen valinta allergikoille ja astmaatikoille. 

 

Puu on ylivoimaisesti ekologisin rakennusmateriaali

Puun käyttö on meille ja asiakkaillemme tärkeää ekologisista syistä. Puu on ylivoimainen materiaali sen pienen hiilijalanjäljen, uusiutuvuuden, kierrätettävyyden ja monikäyttöisyyden takia. Puu sitoo kasvaessaan ilmakehän hiilidioksidia ja rakentamalla puusta, talomme toimivat hiilivarastoina. Keskimäärin 120 m² Sunhouse-talo sitoo yli 50 000 kg hiilidioksidia.

 

Suunnittelu

 

1. Suunnitteluvaihe

Talon rakentamisen ensiaskeleet otetaan suunnitteluvaiheessa. Suunnittelu alkaa käytännössä jo kauan ennen kuin otat ensimmäistä kertaa yhteyttä talotoimittajaasi: aluksi keräilet ideoita ympäriltäsi, inspiroidut muiden taloprojekteista ja pyörittelet eri vaihtoehtoja. Vähitellen kuva omasta talostasi alkaa näyttää yhä selvemmältä.

Toiset käyttävät suunnitteluvaiheeseen useita vuosia, osa taas ryhtyy heti hommiin. Parhaat valinnat tehdään harvoin kiireessä, joten suunnitteluvaiheessa ei suotta kannata kiirehtiä liikaa.

Ammattitaitoinen ja kokenut tiimimme auttaa suunnitteluvaiheessa antamalla tietoa ja inspiraatiota sekä haastamalla ajattelemaan uudella tavalla. Me haluamme tarjota asiakkaillemme yksilöllisiä ja kauniita vaihtoehtoja. Uskomme moderniin arkkitehtuuriin ja designiin. Kaunis, hyvin suunniteltu ja omannäköinen koti inspiroi arjessakin.

 

Mitä suunnitteluvaihe sisältää?

1.1  Aloituspalaveri

1.2  Budjetointi - Mitä talon rakentaminen maksaa?

1.3  Valmismalli vai arkkitehtisuunnittelu?

1.4  Luonnossuunnittelu

1.5  Talosi materiaalivalinnat

1.6  Tarjous talopaketista ja tilaus

 

1.1 Aloituspalaveri

Yhdessä alkuun taloprojektin kanssa

Yhteistyö Sunhousen kanssa käynnistyy aloituspalaverilla, jossa suunnittelu- ja rakentamisprosessi käydään pääpiirteittäin yhdessä läpi. Projektille hahmotellaan ensimmäistä kertaa alustava aikataulu.

Rakentamispaikan sijainti, tontin koko, maaperä, maastonmuodot, ilmansuunnat, rakennustapaohjeet ja kaavamääräykset vaikuttavat paljon rakennukseen ja sen kokoon, muotoon, teknisiin ratkaisuihin kuin myös aikatauluun ja kustannuksiin. Näitä kaikkia seikkoja käsitellään yhdessä aloituspalaverissa.

Luomme sinulle sopivan ja kokonaiskustannuksiltaan järkevän ratkaisun. Aloituspalaveri kestää noin 2 tuntia ja sen avulla pääset helposti alkuun taloprojektissasi. 

 

Tule ilmaiseen aloituspalaveriin

Varaa aika tapaamiseen

 

Talon-rakentaminen-Sunhouse(3)

 

1.2 Budjetointi

Mitä talon rakentaminen maksaa?

Kokonaiskustannusten kartoittaminen alkaa jo aloituspalaverissa, jossa projektille määritetään karkea kustannusarvio toiveiden ja projektin erityispiirteiden mukaan.

Alustavaan budjetointiin voidaan käyttää talon rakentamisen keskimääräistä neliöhintaa. Kerrosalaan lasketaan kaikki tilat seinän ulkopintaan asti. Budjetoinnissa otetaan huomioon muun muassa talon koko, tavoiteltu viimeistelytaso ja oman työn osuus.

Talopaketin lopullinen hinta määrittyy luonnossuunnittelun valmistuttua ja samalla voidaan arvioida rakentamisen kokonaiskustannuksia. Mikäli hankkeelle on ennalta määritelty budjetti, se huomioidaan jo suunnittelun aikana. Kun talo suunnitellaan omien toiveiden mukaan, on helppo pysyä budjetissa.

Lue lisää: Ammattilaisen vinkit rakennusbudjetin tekemiseen

 

1.3 Valmismalli vai arkkitehtisuunnittelu?

Valitse valmis talomalli tai anna arkkitehdin suunnitella unelmiesi talo

Sunhouse-talon voi hankkia kahdella tavalla: voit joko valita mallistostamme valmiin talon, jota muokataan tarvittaessa, tai talo voidaan suunnitella arkkitehdin toimesta alusta alkaen täysin toiveidesi mukaisesti.

Olemme paketoineet suunnittelupalvelumme niin, että saat kaikki tarvittavat suunnitelmat yhden katon alta ripeästi ja järkevällä hinnalla. Ja mikä tärkeintä – niin, että lopputuloksesta saadaan aikaan tyylikäs ja toimiva kokonaisuus. Kun suunnittelua ohjaavat asukkaiden toiveet, unelmat ja tontin ominaisuudet, lopputuloksena on aidosti yksilöllinen koti, joka istuu täydellisesti ympäristöönsä.

Voit tutustua valmiisiin malleihin talomallistossa ja luonnosgalleriassa. Näiden talomallien lisäksi arkistoomme kuuluu satoja talomalleja.

 

Laske arkkitehtisuunnittelun hinta kätevällä laskurillamme

Laske arkkitehtisuunnittelun hinta

 

Talon rakentaminen - Sunhouse
Talon rakentaminen - Sunhouse

1.4 Luonnossuunnittelu

Tonttikäynti, suunnittelukokous ja luonnossuunnittelu

Luonnossuunnittelutilaus tehdään joko aloituspalaverin yhteydessä tai sitä seuraavassa tapaamisessa.

Suunnittelun ensimmäisenä vaiheena on arkkitehdin tonttikäynti. Tonttikäynnin aikana arkkitehti tutustuu tontin maastoon, pinnanmuotoihin, sijaintiin, ilmansuuntiin, näkymiin, kasvillisuuteen, rantaan, naapureiden rakennuksiin, tontin rajoihin, ja siihen, miten aurinko osuu eri kohtiin tonttia. Näin löydetään parhaiten soveltuvat paikat kaikille suunniteltaville rakennuksille, tielle, parkkipaikalle, kasvimaalle, laiturille, teknisille ratkaisuille sekä muille tontin toiminnoille.

Tonttikäynnin yhteydessä pidetään myös suunnittelukokous. Tässä kokouksessa käydään yhdessä arkkitehdin kanssa läpi tontilla tehdyt havainnot ja perehdytään tarkasti sinun toiveisiisi. Näiden tietojen pohjalta arkkitehti on valmis aloittamaan talosi luonnossuunnittelun.

Luonnossuunnitteluvaiheen voidaan ajatella olevan rakennusprojektisi tärkein vaihe, sillä silloin luodaan rakennuksen muoto, koko, tyyli ja toiminnallisuus sekä tehdään suurimmat kustannuksiin ja toteutusaikatauluun vaikuttavat päätökset.

Luonnossuunnitteluvaiheen lopuksi arkkitehti esittelee sinulle valmiit piirustukset rakennuksesta, joka soveltuu mahdollisimman hyvin tontillesi, ottaa huomioon ilmansuunnat ja maisemat, noudattaa viranomaismääräyksiä sekä täyttää talollesi asetetut tila- ja ulkonäkötoiveet. Luonnoskuvien 3D-mallinnosten avulla voit jo helposti kuvitella talon valmiina tontillesi.

Lue lisää: Arkkitehtisuunnittelu ja suunnittelun hinta

 

 

Talon-rakentaminen-Sunhouse(6)

1.5 Talosi materiaalivalinnat

Materiaalit määrittävät talosi tunnelman ja laadun

Olemme valinneet valikoimaamme materiaaleja, jotka ovat kauniita, käytännöllisiä ja aikaa kestäviä. Suosimme erityisesti luonnonmukaisia materiaaleja.

Voit itse vaikuttaa talopakettisi materiaaleihin ja toimituslaajuuteen. Talopaketin ulkopuoliset materiaalit määritetään valitsemasi sisustussuunnittelijan avulla.

Sisustussuunnittelu voidaan jakaa viiteen selkeään osa-alueeseen. Tehtäviin kuuluu yleensä kiintokalustesuunnitelma, valaisimien ja sähköpistokkeiden määrittely, huonekohtainen pintamateriaalisuunnitelma, vesikalustesuunnitelma ja irtokalustesuunnitelma.

 

1.6 Tarjous talopaketista ja tilaussopimus

Talokauppa yhdessä Sunhousen myyjän kanssa

Luonnossuunnitteluvaiheessa syntyvien asiakirjojen perusteella talopaketille lasketaan tarkka hinta. Mikäli kaikkia huonekohtaisia materiaaleja ei olla valittu tässä vaiheessa, tarjous lasketaan vakiotoimitussisällölle. Voit siis huoletta suunnitella talosi sisäpintoja ja tilata materiaalit myöhemmin lisätoimituksena.

Talopakettitilaus tehdään yhdessä Sunhousen myyjän kanssa. Tilauksen yhteydessä sovitaan hinnan lisäksi maksuaikataulusta, toimitusajoista ja toimituspaikoista eri komponenteille. Samalla sovitaan rakennusluvan hakemisesta, pääsuunnittelijan nimeämisestä ja muista suunnittelupalveluista, kuten perustus-, LVI-, sähkö- ja sisustussuunnittelusta sekä rakennusurakoinnin järjestämisestä.

Talopaketti sisältää kaiken oleellisen unelmatalosi rakentamiseen.

 

Lataa opas

Talopaketin sisältö

 

Toimitus

 

2. Toimitusvaihe

Toimitusvaihe käynnistyy, kun olet allekirjoittanut talopakettisi tilauksen. Toimitusvaiheessa tehdään talon pääpiirustukset ja muut erikoissuunnitelmat, haetaan rakennuslupaa sekä valmistetaan ja toimitetaan talopaketti. Edessäsi on hyvin pitkälti kommunikointia ammattilaisten kanssa. Tämä on kuitenkin hyvin tärkeä vaihe, jotta rakennusvaihe sujuu ongelmitta.

Tulevaisuuden haave on lähempänä toteutumista päivä päivältä. Usein tässä vaiheessa mielen valtaa kuitenkin kiireen tunne. Ihan pian talopakettisi lähtee tehtaalta ja urakoitsija pääsee nostamaan ensimmäisiä runkotolppia pystyyn.

Mitä pitää vielä hankkia? Mitä voit tehdä itse? Mistä hommista maksetaan muille? Huolellinen valmistautuminen helpottaa toimitus- ja rakentamisvaiheen etenemistä. Muista kysyä kaikki avoimet asiat rohkeasti Sunhousen myyjältä.

 

Mitä toimitusvaihe sisältää?

2.1  Pääpiirustusvaihe

2.2  Rakennusluvan hakeminen

2.3  Rakennesuunnittelu ja muut erikoissuunnitelmat

2.4  Talopaketin valmistaminen ja toimitus

 

2.1 Pääpiirustusvaihe

Kun talostasi on tehty talopakettitilaus, edetään tekniseen pääpiirustusvaiheeseen. Pääpiirustukset, joihin kuuluvat asemapiirustus, pohjapiirustus, leikkaus- ja julkisivupiirustukset, liitetään rakennuslupahakemuksen liitteiksi. Pääpiirustukset jalostuvat luonnospiirustuksista, kun niihin lisätään teknistä informaatiota rakennusvalvontaa varten. Pääpiirustuksen laatiminen, lukuun ottamatta asemapiirustusta, sisältyy talopaketin hintaan. Sunhouse tarjoaa asemapiirustukset asiakkaalle kiinteän hinnaston mukaisesti.

 

Talon rakentaminen - Sunhouse
Talon rakentaminen - Sunhouse
Talon rakentaminen - Sunhouse
Talon rakentaminen - Sunhouse

 

2.2 Rakennusluvan hakeminen

Pääsuunnittelu

Rakennuksen suunnittelu vaatii useiden eri suunnittelijoiden tiivistä yhteistyötä. Rakennushankkeelle tulee lakisääteisesti nimetä pääsuunnittelija, jonka tehtävänä on huolehtia siitä, että rakennushankkeesta laaditaan kaikki vaadittavat suunnitelmat, ja että kaikki suunnitelmat sopivat hyvin yhteen. Kun rakennat Sunhouse-taloa, talon arkkitehtisuunnittelija toimii yleensä pääsuunnittelijana. Pääsuunnittelijan tehtävät eivät kuulu talopaketin hintaan, vaan niistä tehdään yleensä erillinen sopimus.

Lue lisää: Pääsuunnittelijatehtävien sisältö

Suomen rakennusmääräyskokoelma: Kohta RakMk A2: Rakennuksen suunnittelijat ja suunnitelmat

 

Miten haen rakennuslupaa?

Pääsuunnittelijan tehtäviin kuuluu myös auttaa asiakasta rakennusluvan hakemisessa. Rakennuslupahakemuksen liitteeksi tarvitaan yleensä pääpiirustusten lisäksi jäteveden käsittelysuunnitelma, energiatodistus sekä perustamistapalausunto. Jäteveden käsittelysuunnitelman laatii LVI-suunnittelija, energiatodistuksen pätevöitynyt energiatodistuksen laatija ja perustamistapalausunnon maaperätutkimuksen tekevä taho. Pohjatutkimus perustamistapalausuntoa varten kannattaa yleensä tehdä jo luonnossuunnitteluvaiheessa, sillä maaperä voi vaikuttaa ratkaisevasti rakennuksen luonnossuunnitteluun.

Kun rakennuslupa on saatu, tehdään muut erikoissuunnitelmat. Viimeistään tässä vaiheessa valitaan ammattilaiset eri tehtäviin. Näitä ovat muun muassa urakoitsija, projektinjohtaja, valvoja ja LVIS-ammattilaiset. Sunhouse-myyjä osaa ehdottaa projektiisi osaavimmat ja luotettavimmat tekijät.

 

Lataa opas

Lataa Opas #4 Rakennusprojektissa tarvittavat ammattilaiset

 

Talon rakentaminen - Sunhouse

 

2.3 Rakennesuunnittelu sekä muut erikoissuunnitelmat

Rakennesuunnitelma

Rakennusluvan myöntämisen jälkeen rakennesuunnittelijamme laatii rakennuksesta puurakennepiirustukset. Rakennesuunnitelman lopputuloksena syntyy tarkat työ- ja detaljipiirustukset, joissa esitetään kestävyysmitoitettuina kaikki rakennuksen puiset rakenteet. Rakennuksen komponenttien esivalmistus ja kokoaminen rakennustyömaalla tapahtuu näiden piirustusten mukaan. Perustusten yläpuolella olevien puurakenteiden rakennesuunnitelmat kuuluvat talopakettitoimitukseen.

 

Muut erikoissuunnitelmat

Kaikki erikoissuunnitelmat saa kauttamme vaivattomasti ja kustannustehokkaasti. Tilattaessa kaikki suunnitelmat samalta luukulta varmistetaan se, että rakennuksesta tulee linjakas ja harkittu kokonaisuus.

• Perustusten rakennesuunnitelma

• Sähkösuunnitelmat

• LVI-suunnitelmat

• Sisustussuunnittelu 

 

2.4 Talopaketin valmistaminen ja toimitus

Talopaketin valmistaminen aloitetaan rakennesuunnitelmien valmistuttua heti rakennusluvan saamisen jälkeen. Talopaketin valmistumiseen kuluu yhteensä noin 12 viikkoa, jonka aikana on hyvin aikaa raivata tontti, tehdä perustukset, hankkia liittymät sekä tehdä talopaketin ulkopuolisia hankintoja, esimerkiksi keittiön tai tulisijojen valintaa.

Tehtaan päässä seurataan työmaan etenemistä tasaisin väliajoin, jotta materiaalit voidaan toimittaa tontille oikea-aikaisesti. Kun perustukset ovat valmiita, materiaalit toimitetaan tontille joko yhdessä tai useammassa erässä. Toimituserien määrään vaikuttaa tontin sijainti, rakennusprojektin suuruus ja aikataulut. Yleisin tapa on toimittaa talopaketin osat useammassa erässä, mikä helpottaa työskentelyä työmaalla. Näin sinun ei tarvitse huolehtia tarvikkeiden varastoimisesta eikä työmaa täyty rakennustarvikkeista, joita ei vielä hetkeen tarvita.

 

Toimitus kolmessa vaiheessa

 
1. Ensimmäisessä vaiheessa toimitetaan runko- ja sahapuutavara, kiinnitystarvikkeet sekä tuulensuojalevyt. Ulkoverhous sekä terassitarvikkeet toimitetaan myös jo tämän tilauksen yhteydessä.
2. Toimituksen toinen erä, joka ajoittuu noin kahden viikon päähän ensimmäisestä, sisältää ikkunat sekä ulko-ovet.
3. Kolmannessa eli viimeisessä erässä sisältönä on toimitussisällön mukaiset sisustustarvikkeet. Näihin lukeutuvat esimerkiksi sisäverhousmateriaalit ja saunan laudeosat. Viimeinen toimitus ajoittuu noin neljän viikon päähän ensimmäisestä. 

Precut-talopaketin osat ovat valmiiksi asennettavissa ja oikeaan mittaan leikattuja. Osat on pakattu säänkestävästi ja toimitetaan vapaasti puoliperävaunulla ajettavan autotien päähän. Usein tie tontille tehdään maatöiden ja perustusten ohessa, jolloin talopaketti voidaan kuljettaa tontille asti.

Saareen rakennettaessa osat toimitetaan lähtösatamaan asti, mistä eteenpäin kuljetus järjestetään meriteitse proomulla. Saaripaketoinnissa osat on pakattu pienempiin nippuihin, jotka on helpompi nostaa proomun nosturilla rantaan.

 

 

Rakentaminen

 

3. Rakentamisvaihe

Rakentamisvaihe on luonnollisesti suuritöisin vaihe taloprojektissa – ainakin fyysisen työn osuudella mitattuna. Talon rakentaminen on valtava urakka, johon tarvitaan paljon ammattiosaamista. Huolehdimme, että saat työmaallesi parhaat työntekijät. Voit valita talopaketin asennuslaajuuden koko maan kattavasta urakoitsijaverkostamme.

 

Mitä rakentamisvaihe sisältää?

3.1  Perustaminen

3.2  Talon pystytys

3.3  Viimeistely

 

Aloituskokous

Rakentamisvaihe lähtee liikkeelle työmaanaloituskokouksella. Mukana kokouksessa ovat projektinjohtaja, valvoja, vastaava työnjohtaja ja urakoitsija. Aloituskokouksessa tarkistetaan, onko rakennushankkeeseen ryhtyvällä riittävät edellytykset hankkeen toteuttamiseen ja käytettävissään pätevä henkilöstö luvan mukaisen talon rakentamiseen.

Lopputuloksena on kirjallinen sitoumus niistä selvityksistä ja toimenpiteistä, joilla rakennushankkeeseen ryhtyvä täyttää huolehtimisvelvollisuutensa.

 

Talon rakentaminen - Sunhouse

3.1 Perustaminen

Maatyöt ja liittymät

Maatyöt alkavat tontin raivaamisella. Säilytettävä kasvillisuus merkitään ja suojataan. Rakennuksen tieltä poistetaan puusto ja pintamaa sekä tehdään tarvittavat maanrakennustyöt perustussuunnitelman edellyttämällä tavalla. Samalla tehdään kiinteistöliittymät.

Maatyöt ovat rakentamisen vaikeimmin budjetoitava osio. Maaperätutkimukset ja naapureiden kuluneet budjetit eivät anna täydellistä kuvaa maaperästä, joka saattaa vaihdella pienelläkin alueella hyvin paljon.

Lue lisää: Mitä pitää muistaa ennen maatöiden aloittamista?

 

Perustukset, salaojat ja täytöt

Perustussuunnittelija määrittää parhaan perustustavan ja urakoitsija hoitaa perustamisurakan. Oikea perustustapa päätetään usein jo luonnosvaiheessa. Yleisimmät perustustavat ovat maanvarainen betonilaatta, tuulettuva sokkelialapohja ja pilariperustus. Maanvarainen laatta on paras vaihtoehto, kun talon lattiakoron ei haluta nousevan liian korkealle. Tällöin talon yhteydessä olevat terassit eivät vaadi kaiteita ympärilleen.

Hyvin tehty perustus on edellytys kestävälle rakennukselle. Perustuksia tehdessä huolehditaan, ettei maaperässä oleva kosteus pääse vaikuttamaan rakennukseen. Kosteus johdetaan pois hallitusti ja huolehditaan, ettei routa vaikuta perustuksiin.

Lue lisää: Perustukset ja täytöt vaativat tilaajaltakin aikaa ja osallistumista

 

3.2 Talon pystytys

Seinät, katto ikkunat & ovet

Ensimmäisessä vaiheessa talopaketin toimituksen jälkeen talolle pystytetään runko ja katto. Rungon asentamiseen kuluu yleensä alle viikko.

Seuraavaksi taloon asennetaan tuulensuojalevyt ja ristikoolaus sekä ikkunat ja ovet. Tässä vaiheessa talo alkaa saada jo hahmotettavaa muotoaan ja rakenteet on saatu säältä suojaan.

 

Lattiavalu

Lattiavalu tehdään yleensä, kun talo on saanut katon päällensä. Näin betonivalu saadaan tehtyä suojassa sateelta ja auringolta.

Ennen lattiavalua LVI-urakoitsija käy asentamassa muun muassa viemärit, lattialämmityksen ja vesiputket. Tämän jälkeen lattia eristetään ja raudoitetaan. Lattiavalu vaatii erityisiä toimenpiteitä, kuten kastelua, jolla estetään betonin liian nopea kuivuminen ja halkeaminen.

Lue lisää: Kaikki vaiheet kuivasirotelattian valmistamiseen

 

Ulkoverhous

Ulkoverhouksen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat kestävyys, laadukas käsittelypinta, tasainen värisävy ja sen sävyjen sointuminen ympäristöön.

Jykevä seinäpaneeli pysyy laadukkaana pitkään ja kestää kovatkin sääolosuhteet. Se suojaa talon rakenteita, säätelee luontaista kosteutta ja on energiatehokas. Yleensä verhous käsitellään tehtaalla valmiiksi haluttuun värisävyyn, jolloin työmaalla ei tarvitse käyttää aikaa maalaamiseen ja värisävystä saadaan varmuudella tasainen ja laadukas.

Ulkoverhoukset käsitellään kuultavalla puunsuojalla, joka ei tee paneelin pintaan muovimaista värikelmua, vaan jättää hieman puun luonnollista syykuviota näkyviin. Näin talo istuu entistä paremmin ympäröivään maisemaan ja on luonnollisen kaunis. Samalla seinäpaneeli säilyttää luontaisen ominaisuuden sitoa ja luovuttaa kosteutta.

 

Väliseinät, eristykset & ilmansulkupaperit

Väliseinien noustua myös sisätilat hahmottuvat entistä paremmin. On ihanaa kulkea tulevassa kodissaan huoneesta toiseen ja yrittää kuvitella, miltä se elämä tulee tässä tilassa tuntumaan.

Talojemme eristämiseen käytetään sellupohjaista puukuitueristettä ja ilmansulkupaperia. Puukuitueriste asennetaan puhallusvillana tai palavillana kohteesta riippuen.

 

Sähkö- ja LVI-urakat

Sähkö- ja LVI-urakat ovat tärkeässä roolissa rakennushankkeessa ja ne kulkevat hieman omia polkujaan muuhun rakentamiseen nähden. Sähkö- ja LVI-asentajat tulevat työmaalle tekemään asennuksiaan useaan otteeseen rakentamisen edetessä. Hyvät asentajat saapuvat oikeaan aikaan, eivätkä viivytä rakennusprojektia.

Talon rakentaminen - Sunhouse
Talon rakentaminen - Sunhouse
Talon rakentaminen - Sunhouse
Talon rakentaminen - Sunhouse

 

3.3 Viimeistely

Sisäseinät, -katot & lattiat

Sisäverhoukset asennetaan vasta, kun likaavimmat työvaiheet ovat ohi. Sisäverhousmateriaalit saapuvat työmaalle talopaketin viimeisessä toimituksessa.

Omakotirakentajat tuntuvat mieltyneen suuresti kipsilevyyn, kun taas huvilarakentajat valitsevat useammin puupaneelin. Ulkoverhouksen tavoin, puupaneelit toimitetaan valmiiksi käsiteltyinä, joten valmis seinäpinta rakentuu nopeasti. Kipsilevyseinä vaatii useamman työvaiheen, mutta sen avulla saadaan aikaan kauniita ja selkeitä pintoja.

Lattiamateriaaleja on satoja erilaisia. Lankku- ja parkettilattiat asennetaan yleensä liimaamalla, jolloin lattia voidaan tehdä listattomasti.

Lue lisää: Oikean sisäverhousmateriaalin valinta

 

Talon rakentaminen - Sunhouse

 

Vesieristykset ja laatoitukset

Vesieristäminen on tärkeä ja valvottu työvaihe, joka estää kosteuden pääsyn märkätiloissa rakenteisiin.

 

Sisäovet

Sisäoven tärkein tehtävä on toimia tilanjakajana pitäen äänet ja yksityisyyden eri tilojen välillä. Korkealaatuinen ovi on miellyttävä käyttää, se sulkeutuu sulavasti ja tiivisti, ja takaa huoneenkäyttäjälle sopivasti intiimiyttä. Massiivirakenteisen ovilehden erinomaisen laadun voi tuntea heti ovea avattaessa.

Piilosaranoitu, huultamaton ovi sulautuu samaan tasoon seinäpinnan kanssa, joten se on tyylikäs valinta jokaiseen tilaan. Ahtaimmissa tiloissa on perusteltua käyttää liukuovia, kun saranaoven vaatiman kääntösäteen tilan voi ottaa hyötykäyttöön. Liukuovien rungot asennetaan väliseinien yhteydessä.

 

Keittiöt ja muut kiinteät kalusteet

Hyvin suunnitellussa keittiössä on tilaa kokata, laskutilaa on riittävästi, kaapeista löytyy tilaa kattiloille ja padoille – ja siellä viihtyy niin yksin kuin yhdessä kokkaillen.

Ensimmäiset luonnokset keittiöstä tehdään luonnossuunnittelussa. Lopulliset päätökset kaapistojen ulkonäön, koon, mekanismien ja laitteiden valinnasta tehdään yhdessä asiaan erikoistuneen suunnittelijan kanssa.

Lue lisää: Kaluste- ja valaistussuunnittelu viimeistelee tunnelman

 

Talon-rakentaminen-Sunhouse(20)

 

Terassit

Hyvin suunniteltu terassi yhdistää rakennuksen luontoon ja tarjoaa erinomaisen paikan kesäpäivän oleskeluun. Rakennuspaikan ominaisuudet kannattaa huomioida hyvin jo suunnitteluvaiheessa, jotta terassialueesta saadaan viihtyisä.

 

Pihatyöt

Kunttaa, pihakivetyksiä ja marjapensaita. Pihasuunnitelma tehdään ennen rakentamisen aloittamista, jotta säilytettävä kasvillisuus voidaan suojata ja tarvittavat täytöt osataan tehdä rakentamisen aikana.

Muista: luonto on kauneimmillaan koskemattomana. Kun se säästyy vaurioilta rakentamisvaiheessa, kukoistaa se myös silloin, kun talo on valmis käyttöön. Sata vuotta vanhat rantamännyt tuovat kesämökin pihaan täydellistä tunnelmaa.

 

Käyttöönottotarkastus ja loppukatselmus

Käyttöönottotarkastuksessa varmistetaan, että talosi on turvallinen, terveellinen ja käyttökelpoinen. Vastaava työnjohtaja tilaa loppukatselmuksen, johon rakennusprojekti päätetään.

Onnea uuteen kotiin!

 

Talon rakentaminen - Sunhouse
Talon rakentaminen - Sunhouse