ABB hero.jpg

raksablogi, asuntomessut 2017

Älykkäässä kodissa ohjataan kokonaisuuksia

Vierailija

ABB-free@home on kodinohjausjärjestelmä, jonka käyttö perustuu niin sanotuille tilanneohjauksille, joissa useampaa toimintoa ohjataan kerralla. Aiempien asuntomessujen kodeissa ohjaamisen helppous on ollut asukkaille tärkeää.

– Minusta on hienoa, että olemme luoneet joka päivälle ja päivän erilaisille hetkille tilanneohjauksia. Arkiaamuisin valot syttyvät keittiöön automaattisesti ja viikonloppuisin ne voi ohjata syttymään myöhemmin, kertoo Vantaan messukohde Villa Kapeen emäntä.

Tilanneohjauksiin voidaan yhdistellä muutakin kuin valaistusta. Villa Kapeessa esimerkiksi kaihdinverhot ohjautuvat tilanteiden mukaan. Niitä voidaan myös ohjata auringon liikkeiden perusteella, jolloin ne varjostavat päivisin ja antavat näkösuojan iltaisin.

Tyypillinen tilanneohjaus, joka myös Talo Vahvaselässä on käytössä, on ”kotona/poissa”. Kotoa lähtiessä asukas voi yhdellä komennolla sammuttaa kaikki valot, pudottaa huonelämpötilaa ja katkaista sähköt halutuista pistorasioista. Seinäjoen Asuntomessujen Kimara Katariinassa on käytössä samantyyppinen sammutustoiminto myös päivän päätteeksi: – Jos nukkumaan mennessä huomaamme, että alakertaan on jäänyt valot päälle, sammutus hoituu sängynpäätyyn asennetusta ”kaikki pois” -kytkimestä tai iPadilla, kertoo Katariina Rintala.

Etäohjaus mobiililaitteilla

Kodin ohjaustilanteita voidaan käyttää paitsi perinteiseen tapaan kiinteästi seinään asennetuista painikkeista, myös kosketusnäytöstä sekä mobiililaitteilla. Kodin tilanteen voi helposti tarkistaa älypuhelimella tai tabletilla.

– Minulle on tärkeää pystyä ohjaamaan kodin toimintoja vaivattomasti. Koska järjestelmä toimii netin yli, voin myös kotoa pois ollessani seurata, mitä talossa tapahtuu, kertoo Seinäjoen messukohde Ankkurin isäntä HP Parviainen.

ABB-free@home-keskus on yhdistetty pilvipalveluun, jonka kautta kotia voi ohjata useammallakin mobiililaitteella. Myös ovipuhelin on liitettävissä ABB-free@home-järjestelmään, jolloin ovikellon soittoon voi vastata myös mobiililaitteilla. Ovipuhelimen kuva siirtyy älypuhelimeen, jolla voidaan avata puheyhteys ovelle ja jopa päästää vieras sisään.

Kotiautomaatio mukautuu muuttuviin tarpeisiin

ABB-free@home-järjestelmään voidaan lisätä laitteita jälkikäteen. – Suunnitelmissa on kytkeä mukaan vielä kaikki pihavalot sekä olohuoneiden verho-ohjaukset. Verhojen avaaminen ja sulkeminen helpottuisi tuntuvasti, kun se toimisi automaattisesti auringon liikkeen mukaan. Lisäksi harkitsen ohjattavan magneettiventtiilin kytkemistä vesijohtoon, jolloin saisimme kerralla astianpesukoneeseen kosteusvahdin ja vuototilanteessa automaattisen vedentulon katkaisun. Myös palohälyttimet olisi mahdollista liittää mukaan, Josi Roppola pohtii.

Vaikkei uusia laitteita tarvitsisikaan, myös nykyisten laitteiden ohjauksia on käyttäjän helppo itse muokata. – Parasta järjestelmässä on se, että tilanteet on helppo muuttaa tarvittaessa: ohjelma auki ja parilla sormenhipaisulla uudet asetukset ovat voimassa, kertoo HP Parviainen.

Kodin ohjausta kaikilla herkuilla

Älykäs koti on paitsi energiatehokas, myös mukava asua. Kohtuullisella lisäinvestoinnilla kotiin saadaan toimintoja, jotka paitsi helpottavat arkea, myös joustavat muuttuvien tarpeiden mukaan. – Kotiautomaatio antaa asukkaalle mahdollisuuden investointiin, joka maksaa itsensä nopeasti takaisin, kertoo ABB:n myyntipäällikkö Keijo Savolainen.

Talo Vahvaselkään valittiin kotiautomaatioksi ABB:n toimittama free@home-järjestelmä, joka ohjaa kattavasti kodin taloteknisiä toimintoja, kuten valaistusta, lämmitystä, ilmastointia ja huolehtii myös ulkoportaiden sulanapidosta ja ovipuhelimen ohjaamisesta.

ABB_TaloVahvaselkä2.jpgABB_TaloVahvaselkä.jpg

Tutustu jo toteutettuihin älykohteisiin tästä >>

Teksti: ABB