Edellisessä artikkelissa avasin jo hieman, kuinka saimme arvioitua meidän rakennusprojektin kustannuksia. Luonnosten ja pohjakuvien perusteella ammattitaitoinen toimittaja pystyy tekemään hyvinkin tarkan laskelman rakenteista, eli meidän tapauksessa talopaketin osuudesta. Maatöissä, LVI-töissä, sähkötöissä ja sisustusmateriaaleissa arviointi on huomattavasti hankalampaa varsinkin projektin alkuvaiheessa, kun lopullisia valintoja ja suunnitelmia ei ole vielä tehty. Sain itse hyvät ohjeet kustannusten laskemiseen Sunhousen Kalle Oikarilta ja lähdin hahmottamaan kokonaisuutta seuraavien osa-alueiden kautta.
1. Yleiskulut
- Työmaatilat, saniteetti, kopit
- Jätelavat ja kaatopaikkamaksut
- Vakuutukset
- Rakennuslupa
- Liittymät; sähkö, viemäri, vesi, kaukolämpö, valokuitu
- Työmaasähkö ja vesi
- Laitevuokrat
Työmaatilat tulevat yleensä kirvesmiesporukalta. Muuten hinta on tarkistettavissa työmaatiloja vuokraavilta tahoilta. Jätelavoissa ja kaatopaikkamaksuissa on paikkakuntakohtaisia eroja, niiden kustannukset osaavat arvioida hyvin sekä paikallinen kuljetusyrittäjä että jäteyhtiö. Vakuutukset kannattaa laittaa voimaan heti, kun tontilla aletaan jotain säilyttämään, hinnan saa selville soittamalla vakuutusyhtiöön. Itse varasin vakuutukset LähiTapiolasta. Rakennuslupien ja liittymien hinta on paikkakuntakohtainen ja niiden hinta selviää kunnasta. Työmaasähkölle ja vedelle on vaikea antaa tarkkaa arviota, mutta se on hyvä ottaa huomioon budjetissa. Laitevuokrat ja esimerkiksi telineet sisältyvät myös usein kirvesmiesporukan kustannuksiin, ellei toisin sovita. Tästä kannattaa käydä keskustelua kirvesmiesten kanssa.
2. Vastuutehtävät
- Projektinjohtotehtävät
- Pääsuunnittelijan tehtävät
- Vastaavan työnjohtajan tehtävät
- Rakennesuunnittelun kokonaisuudesta vastaavan tehtävät
- Kvv- ja IV työnjohtajan tehtävät
Pääsuunnittelijana voi toimia vastaava työnjohtaja, valvoja tai perustusten suunnittelija, kunhan hänellä on osoittaa riittävää rakennusten suunnittelukokemusta. Valitsin omaan projektiin pääsuunnittelijaksi saman henkilön kuin vastaavaksi työnjohtajaksi. Jonkun on myös vastattava rakennussuunnittelun kokonaisuudesta (perustukset + muut rakenteet). Itse valitsin siihen tehtävään rakennesuunnittelijan. Kvv- ja IV-työnjohtajaksi valitsin urakasta vastaavan yrityksen henkilön. Kustannustaso selviää soittamalla paikalliseen insinööritoimistoon. Palveluntarjoajia on hyvin tarjolla.
3. Suunnitelmat
- Asemapiirros
- Pääpiirustukset rakennuksesta
- Energialaskelma
- Valaistussuunnitelma
- Sisustussuunnitelma
- LVI (lämpö vesi ilmanvaihto) tai VVI (vesi viemäri ilmanvaihto) suunnitelma
- Sähkösuunnitelmat
- Kopiot, tulosteet
Asemapiirros, pääpiirustukset, energialaskelmat kannattaa pyytää talopakettitoimittajalta tai arkkitehtisuunnitelmista vastaavalta taholta. Erikoissuunnitelmat mielellään samalta taholta tai sitten kyseisestä urakasta vastaavalta taholta. Hinnat selviävät puhelinsoitoilla. Tarvitset myös kopioita ja tulosteita lupahakemuksen lisäksi työmaalle kaivinkoneen kuljettajalle ja kirvesmiehille.
4. Maanrakennus ja louhinta, kanaalit, infra
- Maaperätutkimus
- Rakennuksen ulkop. vesijohto, viemäri ja eristys; materiaalit ja työt
- Lokakaivot, pumppaamo
- Louhinta
- Hiekat, sorat ja pois ajettava materiaali
- Salaojat ja sadevesi kanavat
- Rakennuksen ulkopuolen routaeristys; EPS
- Maanrakennutyöt
Maaperätutkimus kannattaa tilata mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Se on paras dokumentti maanrakennuksen kustannusten ja perustamistavan arviointiin. Tarvitset maaperätutkimusta myös lupahakemukseen (ainakin Keski-Suomessa). Arviota maa-ainesten määristä ja kustannuksista kannattaa kysyä paikallisilta maa-ainestoimittajilta, maaperätutkimuksen ja pohjakuvien perusteella. Vesijohdot, viemärit, eristeet, salaojat, pumppaamot ja kanavat sisältävän kustannusarvion saat LVI-asemakaavakuvien pohjalta, mutta hyvin lähelle oikeaa kustannustasoa pääsee pelkästään pohjakuvillakin. Maa-ainesten hintoja pyysin tonnihintoina tyypillisimmistä maa-aineksista (hiekka, sepeli, murske, nurmikkomulta…) tontille tuotuna ja samalla selvitin myös kustannuksen maa-ainesten poisviennille.
5. Perustukset ja lattian betoni
- Betonit; anturat ja lattia
- Rakennuksen sisäpuolen alap. eristeet; EPS
- Raudoitustarvikkeet
- Muut perustustarvikkeet; harkot, bitumit sokkelikaistat …
- OKT perustustyö
Alustavan tarjouksen perustuksista töineen voi pyytää maaperätutkimuksen ja pohjakuvien perusteella. Lopullinen perustussuunnitelma muodostetaan rakennesuunnittelusta tulevien dokumenttien avulla. Pyysin itse tarjouksen parilta perustustoimittajalta ja jatkoimme tarkennettuun tarjoukseen Perustavan kanssa.
6. Talopakettitoimitukset ja asennus
- Omakotitalo
- Piharakennus
- Talopaketin asennuksen kirvesmiestyöt
- Sisustustyöt
Talopakettitoimituksella kustannuslaskelmassa tarkoitetaan yleensä kaikkia perustusten yläpuolisia rakenteita (runko, eristeet, ikkunat, ovet…). Kun talopaketti toimitetaan Pre Cut -järjestelmällä, puurakennuskomponentit esivalmistetaan tehtaalla ja kootaan rakennukseksi työmaalla. Tällöin rakentaminen on kustannustehokasta ja ripeää. Saimme itse tarkan kustannusarvion talopaketista Sunhouselta.
Talopaketin asennuksen kustannusarvion pyysin kirvesmiesporukalta eri toimitusasteisiin arvioituna (runko, levyvalmis, täysvalmis). Sisustustöiden kustannusarvio kannattaa pyytää myös sen toteuttavilta taholta tai arvioita ne neliöhintoina (lattiat, märkätilat, katot…).
7. Muut urakat
- LVI (Lämpö Vesi Ilmanvaihto) urakka aputöineen
- LVI-urakkaan kuulumattomat vesikalusteet; hanat yms.
- Sähköurakka aputöineen
- Sähköurakkaan kulumattomat sähkökalusteet; valaisimet, kytkimet…
- Kattoturvatuotteet + vesikourut ja syöksytorvet
- Pellitykset; ikkuna, ovi, hormi ym.
- Puukiuas, hormi ja sen asennus
- Takka ja hormi asennettuna
- Pesutilojen kiviseinämuuraukset; työt ja tarvikkeet
- Suihkutilan lasit / erikoisratkaisut
- Lattian pintamateriaalit
- Portaat ja niiden asennus
LVI- ja sähköurakan kokonaisuus selviää eurolleen vasta tarkkojen suunnitelmien jälkeen. Riittävän tarkat kustannusarviot selviävät kysymällä eri toimittajilta pohjakuvien ja alustavien toiveiden perusteella. Hintaan vaikuttaa luonnollisesti lämmitystapa ja käytettävä erikoistekniikka. Kattoturvatuotteiden, pellitysten, takan ja portaiden kustannusarvio on helppo selvittää luonnosten perusteella. Lattian kustannusarviosta en saanut tehtyä tarkkaa, koska emme olleet vielä päättäneet mikä on lopullinen pintamateriaali missäkin huoneessa (betoni, parketti, korkki, laatta…).
8. Maalaustyöt ja kosteat tilat
- Ulkopuolen maalaustyöt
- Sisäpuolen maalaustyöt
- Maalit ja tasoitteet
- Vesieristeet töineen
- Laatat, laastit ja laatoitustyöt
Jos teet itse maalaustyöt, niin suurin kustannus tulee luonnollisesti maaleista ja tasoitteista. Itse käytin kustannusarvion muodostamiseen paikallisen tasoite- ja maalausyrittäjän neliöhintoja. Kosteiden tilojen laatoitus- ja vesieristetyöt on myös helppo arvioida neliöhinnoilla.
9. Koneet, laitteet ja sisämateriaalit
- Keittiökalusteet (ilman kodinkoneita)
- Muut kiintokalusteet, kaapit yms. (ilman kodinkoneita)
- Kodinkoneet; K, KHH …
Keittiö- ja kiintokalusteiden kustannusarvion pyysin Jyväskylän Kalustetukun Matti Kokkoselta. Samalla katsoimme arvion kodinkoneille.
10. Pihatyöt
- nurmikon pohjatyöt ja kylväminen
- polut; asfaltti, sora, kivetys
- autopaikan pinnat; asfaltti, sora, kivetys
Usein pihatyöt kustannuksineen realisoituvat muuta projektia jäljessä, mutta koin järkeväksi ottaa ne mukaan kustannusarvioon. Nurmikon hintaan pohjatöineen vaikuttaa luonnollisesti kylvätkö nurmikon itse tai otatko siirtonurmikon asennettuna tai asennettavana. Asfaltin ja laatoitusten osuutta voi arvioida neliöhintojen perusteella.
+ Rakennushankkeen pelivara
Rakennushankkeelle ominaista on tietysti pienet ja joskus kuulemma suuremmatkin yllätykset. Pyrin olemaan kustannusarviossa realistinen ja asetin arvioon kaikki hinnat hieman yläkanttiin. Pankin luottamusta hanketta kohtaan voi kasvattaa arvioimalla mukaan myös pelivaran.
LUE MYÖS
Asuntolainan hankinta omakotitalon rakennusprojektia varten
Millainen on hyvä arkkitehti? Millä perusteella valitsen?
Omakotitalo säältä suojaan parissa viikossa
Lue kaikki Koti Arkkitehdiltä -blogin julkaisut >>