Ammattilaisen vinkit rakennusprojektin budjetointiin

aloitusvaihe

Ammattilaisen vinkit rakennusbudjetin tekemiseen

Erkka

Rakennusbudjetin tekemiseen ei valitettavasti ole aivan helppoa kaavaa, sillä kaikkea ei voida määrittää etukäteen. Jokaisessa rakennusprojektissa on kuitenkin lähes kaikki samat vaiheet, joten budjetin runko on helppo rakentaa. Hintojen määrittäminen on vaikeampaa ja siinä tarvitaan taloedustajaa ja arkkitehtia.

Budjetin laatiminen on hyvä aloittaa tekemällä itselleen luettelo tiloista, joita rakennukseen tarvitsee ja millaisen varustetason rakennukselle tahtoo. Kun luettelo on valmis, on mietittävä omaa rahallista kipukynnystään: kuinka paljon olet kykenevä maksamaan?

Kun tieto varustetasosta ja budjetin kipurajasta on toimitettu arkkitehdille, voidaan suunnitella budjetin mukainen hanke. Arkkitehdin tekemä luonnossuunnitelma on ensimmäinen konkreettinen työkalu budjetin laskemista varten. Arkkitehdin luonnoksilla pystytään laskemaan hyvin tarkka arvio siitä, mitä koko rakennus tulee maksamaan.

Rakentamisen budjetti kannattaa jakaa selkeisiin osiin

 • tontti
 • luvat ja liittymät
 • suunnitelmat
 • työnjohto ja valvonta
 • maatyöt ja perustukset
 • talopaketti
 • talopaketin asennus
 • LVI- ja sähköasennukset
 • viimeistelytyöt
 • muut hankinnat
 • ylitysvara

Sunhouse rakentamisen kustannukset.jpg

Rakennusbudjetissa on hyvä pitää liikkumavaraa siltä varalta, että jossakin vaiheessa rakentamista haluaakin satsata joihinkin materiaaleihin tai varusteisiin enemmän kuin alun perin kuvittelikaan. Vähintään 10 % ylitysvara on aina hyvä lisätä lopuksi budjettiin.

Paras neuvo rakennusbudjettia suunnittelevalle on hyvien kumppanien valitseminen. Rakentaminen on ala, johon jokaisella on jotakin sanottavaa ja kaikilla on siitä erilaisia mielipiteitä. Mielipiteet eivät ole välttämättä keskenään ristiriidassa tai vääriä, mutta rakentamaan lähtevä ihminen saattaa helposti hämmentyä joka puolelta satelevista mielipiteistä ja neuvoista.

Rakentajan kannattaa luottaa referensseihin, sillä ne ovat äärimmäisen tärkeitä. Jos ei halua ottaa riskejä, kannattaa luottaa testattuihin ja hyväksi todettuihin toimijoihin. Älä ole ensimmäinen, joka kokeilee uutta urakoitsijaa tai uutta tapaa rakentaa – se on varmin tapa ottaa riski budjetista.

Rakennuksen lopullinen hinta on valintojen summa

Monet talon rakentamiseen liittyvät valinnat vaikuttavat hintaan. Näitä ovat muun muassa perustamistapa, tekniikka, järjestelmät ja rakennuspaikka vaikuttavat kukin omalla tavallaan kustannuksiin. Sama rakennus voi olla neliöhinnaltaan erilainen riippuen rakennusprosessissa tehdyistä valinnoista. Myös suunnitteluvaiheessa kannattaa kiinnittää huomiota paikkoihin, joita ei välttämättä tajua ottaa huomioon kustannuksia laskiessa. Kustannuksia lisäävät mm. parvekkeet, terassit, kellarit, katokset ja erikoiskorkeat tilat.

Rakennuksen neliöhinnat vaihtelevat tyypillisesti 1800 €/krm2 - 3500 €/krm2 välillä. Neliöhintaan vaikuttaa myös rakennuksen koko: pienet rakennukset ovat neliöhinnaltaan aina kalliimpia. Karkea neliöhinta auttaa kustannusten arvioinnissa, kun ei ole vielä mitään varmaa tietoa tulevasta rakennuksesta. Rakentamisen kustannukset selkiytyvät kuitenkin aina pala kerrallaan projektin suunnittelun edetessä.

Tärkeää onkin suunnitella projekti hyvin, jotta olet varmasti tyytyväinen siihen, mitä rahalla saat. 

Sunhouse rakentamisen kustannukset.jpg

Lataa Opas #1 arkkitehdin 10 vinkkiä taloprojektin aloittamiseen


 

LUE MYÖS

Mitkä rakenteet nostavat talon hintaa?

Voinko rakentaa taloni itse?

Milloin rakennusprojekti kannattaa aloittaa?