Milloin rakennusprojekti kannattaa aloittaa

rakentamisvaihe

Milloin rakennusprojekti kannattaa aloittaa?

Erkka

Lähes kaikkia rakentamisen vaiheita voidaan toteuttaa ympäri vuoden. Ainoastaan perustuksien tekeminen rajoittuu Suomessa keskimäärin huhti-marraskuun välille. Paahteisena kesäpäivänä ulkotyöt sujuvat mutkattomammin kuin syysmyrskyssä, mutta tekemistä löytyy yhtä lailla kirpakalle pakkaspäivälle. Rakentamisen aloittaminen kannattaakin sovittaa omiin aikatauluihin parhaiten sopivaksi. Tärkeintä on tehdä rakentamisessa tarvittavat suunnitelmat huolella, hankkia luvat ja osaava porukka ympärilleen, niin rakentaminen voi alkaa huoletta nopeallakin aikataululla.

 

Lataa Opas #2 Rakentamisen aikataulu

 

Kevät

"Kevät toi, kevät toi, muurarin." Kevät on perinteisesti paras aika aloittaa rakennusprojekti. Se on kuivin vuodenaika ja maa on jo sula. Kun kaikki rakentamisen suunnitelmat ja luvat on tehty edeltävänä syksynä tai viimeistään talven aikana, rakentaminen on mahdollista aloittaa heti kevään saapuessa. Kunhan maa sulaa, tehdään perustukset ja jatketaan rakennusprojektia kesän yli. Näin viimeistelytyöt päästään aloittamaan ennen syksyn kosteuksia.

Osaavimmat urakoitsijat ovat keväällä kaikista kiireisimpiä. Tämä kannattaa huomioida omassa taloprojektissa varhain ja varmistaa, että oman talon rakentamiseen saa mukaan laadukkaimmat tekijät.

Kesä

Sään lämmetessä ja auringon kimmeltäessä merenpintaa vasten, ei tarvitse ihmetellä miksi kesä on rakentamisen huippuaikaa! Jos rakennat vapaa-ajan asuntoa, joudut todennäköisesti uhraamaan ainakin yhden mökkikesän puhtaasti rakentamiselle.

Huomioi urakoitsijoiden ja suunnittelijoiden loma-ajat, jotta työmaa sujuu ilman keskeytyksiä. Hyvä projektinjohto ja projektisuunnitelma varmistaa työmaan tehokkaan ajankäytön.

Syksy

Syksyllä, sään viiletessä ja muuttuessa sateisemmaksi, on hyvä suojata rakennus mahdollisilta myrskyiltä. Herkimmät rakennusmateriaalit asennetaan säältä suojassa.

Kosteuden ja pimeyden vaikutuksia rakentamiseen on mahdollist a estää, eikä rakentaminen tai sen aloittaminen ole mahdottomuus syksylläkään. Monet rakentajat saavat kesän rakennusprojektit valmiiksi juuri tähän aikaan, joten talolle löytyy osaavia tekijöitä varmasti myös syksyisin.

Mikäli rakennat vapaa-ajan asuntoa, etkä halua viettää kesälomia rakennustyömalla, rakentamisen aloittaminen syksyllä on järkevää. Tällöin rakentaminen kannattaa aloittaa heti kesälomien päätyttyä.

Talvi

Talvi on hyvää aikaa rakentaa sisällä, viimeistellä detaljeja ja ennen kaikkea suunnitella tulevaa. Aloita projektin suunnittelu jo loppusyksystä, jotta talven ajan voit muokata piirustuksia, tehdä materiaalihankintoja ja hakea rakennuslupia. Näin kevään tullen päästään aloittamaan perustuksia.

Jos rakentamisen haluaa aloittaa talvella, on syytä huomioida kylmyyden ja kosteuden vaikutukset rakentamiseen. Talvi on vähemmän kiireinen rakentamisen ajankohta kuin loppukevät eikä kesä mene kokonaan rakennustyömaalla asuessa.

Rakentaminen voidaan aloittaa hyvin myös talvella, mutta ennen kaikkea se on hyvää aikaa suunnittelulle ja projektin alkuun saattamiselle.

 

Lataa Opas #2 Rakentamisen aikataulu

 


 

LUE MYÖS

Voinko rakentaa taloni itse?

Mitä talopakettiin ei kuulu?

Oikean sisäverhousmateriaalin valinta