Ikkunat heroheader.jpg

suunnitteluvaihe

Kuinka valitsen oikean ikkunan?

Erkka

Ikkunasuunnittelua tehdessä luonnonvalo on hyvin tärkeä asia. Rakennuksen ikkuna-aukot, näkymät talon sisältä ulos ja näkymä talon sisällä antavat rakennukselle luonteen ja tekevät siitä yksilöllisen. Siksi ikkunoita valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota niiden tekniseen ja esteettiseen tasoon. 

Ikkunan valintaan vaikuttaa myös rakennuksen tyyppi – onko kyseessä vapaa-ajan asunto vai omakotitalo, asutaanko siellä ympäri vuoden vai pelkästään kesäisin?

Kolminkertaiset ikkunat sopivat omakoti-, kerros- ja rivitaloihin, mökkeihin ja huviloihin. Kaksinkertaisia ikkunoita suositellaan vapaa-ajan kohteisiin, teollisuushalleihin, varastoihin ja kuisteille. Yksinkertaiset ikkunat puolestaan sopivat väli- ja jakoseinien ikkunoiksi, leikkimökkeihin ja piharakennuksiin.

Esteettisesti ja teknisesti laadukas ikkuna säästää lämpöä, ehkäisee vetoa, viimeistelee rakennuksen ulkonäön ja siinä sivussa estää melua, torjuu uv-säteilyä ja parantaa ilmanvaihtoa.

Sunhouse - talon ikkunat

Kuva:  Sunhouse S1227 kesähuvila Sysmässä


Haluaisin suuret ikkunat – mutta uskallanko

Nykypäivänä suuria ikkunoita ei tarvitse ujostella, sillä nykyisin ikkunoiden laatuvaatimukset varmistavat, ettei ikkunoista karkaa energiaa. Suurin haittatekijä suurille ikkunoille ovat yleensä kotieläimet ja pienet lapset – ikkunapintoihin saattaa nimittäin tulla erilaisia sormien ja nenien jälkiä.

Ikkunoihin jäävistä jäljistä ei tarvitse murehtia, jos valitset ikkunat, joiden ulkopinta on itsepuhdistuva ja vain sisäpuoli täytyy pestä. Tämä ikkunateknologia vaatii vain vesiletkulla kastelun 1-2 kertaa vuodessa, mikä aktivoi nanopinnoitteen ja estää lian tarttumisen lasiin. Näin säästyy aikaa ja energiaa ja samalla koti täyttyy kauniista luonnonvalosta.

Lataa Opas #1 arkkitehdin 10 vinkkiä taloprojektin aloittamiseen

 


 

LUE MYÖS

Kannattaako terassi lasittaa?

Mitä tonttikäynnillä tehdään?

Miten suunnitella aikaa kestävä talo?