Puupaneelit

sisustusvaihe, paneelit

Puupaneelit kattoon ja seinään – Kaita ja Piena

Valtteri

Katse seiniin päin! Sunhouse-talot ovat ennen kaikkea puutaloja. Sisätiloissa puuverhoilu takaa miellyttävän akustiikan ja luonnollisen tunnelman sekä toimii osana hengittävää seinärakennetta. Tässä artikkelissa tutustutaan Sunhousen omiin Kaita- ja Piena-puupaneeleihin, joita voi valita talojemme sisäseinä- ja -kattoverhoiluihin.

Sisäverhouspaneeli Kaita

Kaita on Sunhousen perustajan Kalle Oikarin vuonna 2010 suunnittelema paneeliprofiilimalli. Se on vähäeleinen puupaneeli, jonka erikoisuutena on minimaalisen kapeat raot. Aluksi Kaitaa tuotettiin täysin ilman paneelien välistä rakoa. Tällaisissa paneeleissa raot syntyvät paneelien väleille luontaisesti puun eläessä vielä sahauksen ja höyläyksen jälkeen. Minimalistisella raolla säilytetään paneelin vähäeleinen ulkonäkö ja puun elämisen vaikutukset pysyvät visuaalisesti vähäisinä. Tuoteperheeseen kuuluu sisäverhouspaneelin lisäksi myös ulkoverhouslauta sekä katoksien aluslauta.

Kaita-paneeli kiinnitetään ”väärin päin”

Kaita on piilonaulattava paneeli. Se kiinnitetään naaraspontista, jolloin urospontti peittää hakaskiinnikkeet. Perinteisesti kiinnikkeet ammutaan kulmassa urospontista siten, että kiinnikkeet pysyvät juuri piilossa. Tällöin puun eläessä kiinnikkeet kuitenkin alkavat usein paljastua naaraspontin takaa.

Solsidan_15.6.2022-(85)Kaita EM uv-suojattu

 

Sisäverhouspaneelien laatuluokat

Kaita-paneeli valmistetaan kotimaisesta männystä tai kuusesta. Laatuluokitukseen vaikuttaa muun muassa paneelin oksaisuus. Alla esiteltynä yleisimmät Kaita-paneelin laatuluokat. Laatuluokista on kerrottu tarkemmin Puuinfon sivuilla.

Erikoismänty (EM) tehdään ainoastaan männyn tyvitukkien pintalaudoista. Se on käytännössä oksaton laatuluokka ja siinä sallitaan enintään kaksi 8 mm:n suuruista kiinteää oksaa. Hiushalkeamat saavat olla enintään 0,5 mm leveitä ja yhteenlaskettu pituus enintään 15% laudan pituudesta. Laudassa ei sallita oksalohkeamia, pihkakoloja tai sydänjuovia. Erikoismänty lajitellaan käsin EM/VM-laatuluokasta.

Vähäoksainen mänty (VM) laatuluokassa sallitaan enintään kaksi kappaletta 15 mm:n suuruista ja enintään kolme kappaletta 10 mm:n suuruista kiinteää oksaa. Kiinteä oksa voi olla terve (tuore) tai kuollut (kuiva) oksa. Laudassa sallitaan enintään yksi 8 mm:n suuruinen oksalohkeama kahden metrin matkalla (ei käyttölappeen särmissä). Pihkakolot saavat olla yhteenlaskettuna enintään 40 mm yhden metrin matkalla ja yksittäin enintään 20 mm. Hiushalkeamia sallitaan EM-laatuluokan tavoin. Laudan päissä sallitaan kuitenkin enintään laudan leveyden mittainen läpimenevä halkeama. Päätypontatun laudan päissä sallitaan kiinni oleva halkeama, jonka pituus on enintään 50% laudan leveydestä.

Taloesittely-Sysmässä-(6-2)

Kaita EM/VM uv-suojattu

 

Terveoksainen mänty (TM) tehdään männyn latvuksesta. Oksakohdat ovat isompia kuin EM- tai VM-laatuluokissa. Laudassa sallitaan oksia, joiden koko on enintään 30% laudan leveydestä. Sarvi ja lehtioksan tapauksessa enintään 50% laudan leveydestä. Oksien tulee olla kiinteitä ja tuoreen värisiä. Kiinteä oksa voi olla terve (tuore) tai kuollut (kuiva) oksa. Pihkakoloihin, oksalohkeamiin ja hiushalkeamiin käytetään samoja kriteerejä kuin VM-laatuluokassa. Sydänjuova saa olla enintään 50% laudan pituudesta.

 

Mökki-Hiittisten-saaristossa-(148)Kaita TM valkovahattu


Oksainen mänty (OM) laatuluokassa sallitaan oksia, joiden koko on enintään 50% laudan leveydestä. Oksien tulee olla kiinteitä. Kahden metrin matkalla sallitaan enintään kaksi 8 mm:n suuruista oksahalkeamaa ja käyttölappeen särmällä yksi. Hiushalkeamiin käytetään samoja kriteerejä kuin VM-laatuluokassa. Sydänjuova saa olla enintään 50% laudan pituudesta.

Terveoksainen kuusi (TK) tehdään kuusen sydäntavarasta. Oksiin, oksalohkeamiin, halkeamiin ja sydänjuovaan käytetään samoja kriteerejä kuin TM-laatuluokassa. Pihkakolojen pituus saa olla kuitenkin enintään 120 mm metrin matkalla, joista yksittäinen kolo enintään 60 mm.

Taloesittely-Sysmässä-(88)Kaita TK käsittelemätön

 

Mikä sisäverhouspaneelin laatuluokka sopii minulle?

Kun paneelien laatua lähtee valitseman, tulee ensin miettiä tilan käyttötarkoitusta, tavoiteltavaa tyyliä ja lopulta luonnollisesti budjettia.

Vapaa-ajan asunnoissa terveoksainen mänty on pitkään ollut suosituin laatuluokkamme sen kohtuullisen hintatason vuoksi. EM/VM-laatuluokan paneelit on hinnaltaan melko lähellä TM-laatuluokkaa, joten laadun nostaminen on yhä useammalle paras vaihtoehto. Hinnansäästö verrattuna TM-luokkaan ei suuressa taloprojektissa ole merkittävä tai saatuun laatueroon nähden järkevä, kun luodaan talon suurinta yhtenäistä pintaa. Suhtaudu siis paneelin valintaan oikealla asenteella. Seinä- ja kattoverhoiluja ei uusita lähivuosikymmeninä, joten on arvioitava koetaanko oksakohdat häiritseviksi. Yleisesti omakotitalojen asuintiloihin suosittelemme EM/VM -laatuluokan Kaita-paneelia. TM-laatuluokan paneelilla voidaan kuitenkin saadaa tiloihin toivottua rouheutta.

Mikäli paneeli peittomaalataan, on siihen valittava täysin oksaton paneeli, sillä oksakohtiin käsittely ei tartu kunnolla ja ne alkavat pian lyödä maalikerroksenkin läpi. Peittomaalausta varten valitaan paneelit, joista oksakohdat on koneellisesti poistettu tai käytetty sormijatkoksin vain parhaat palat.

Kesähuvila SysmässäKaita EM SRJ peittomaalattu valkoinen

 

Paneelin laatuluokka on hyvä ottaa huomioon myös harkitessa sisäverhouspaneelien värillistä vahausta. On hyvä tiedostaa, että TM-laatuluokan paneeleissa oksat näkyvät vielä vahakerroksen läpi. Kosteuden ja lämpötilavaihteluiden myötä oksakohdat saattavat lyödä läpi vahatusta pinnasta, joka ilmenee kellertävänä ja usein hieman rosoisena kohtana. Ilmiö on puulle luontaista ja se loppuu, kun oksakohta ei enää sisällä uuteaineita, kuten pihkaa.

Terveoksainen mänty on perusteltu valinta moneen huonetilaan. Se sopii etenkin tiloihin, joissa oksien aiheuttama kevyt pilkullisuus ja värierot eivät haittaa – ja joihin ei välttämättä haluta satsata arvokkaimpia paneeleita. Tällaisia tiloja voivat olla esimerkiksi kesämökkien asuintilat, sisäkatot tai saunatuvat ja pukuhuoneet.

OM, eli oksainen mänty sopii kaikkein karuimpiin huonetiloihin, kuten aittojen seiniin ja kattoihin. Mikäli olet rakentamassa taloa, jossa budjetti on tärkeämpi tekijä kuin talon sisustuksen laatu, voi OM olla juuri oikea valinta. On muistettava, että oksamäntykin on kuitenkin kaunista Kaita-profiilia ja luonnollisen upeaa mäntyä, joten lopputulos on silläkin näyttävä ja miellyttävä.

Sisäverhouspaneeli Piena

Piena syntyi asiakkaidemme toiveesta saada entistä levymäisempää puuseinää. Piena tarkoittaa sanana sälettä, mikä paljastaa Pienan salaisuuden. Se on liimattu yhteen kapeista oksattomista pienoista, eli säleistä, ennen höyläystä paneeliksi.

Tämä erikoisrakenne mahdollistaa täysin oksattoman paneelin jopa 195 mm leveänä ja 6000 mm pitkänä. Monet huonetilat voidaankin paneloida Pienalla kokonaan ilman päätyjatkoksia – tai ainakin hyvin vähillä jatkoksilla. Samalla leveä paneeli on nopea asentaa. Koska paneeliin käytetty puumateriaali on yhteenliimattu, se pitää muotonsa, eikä niin herkästi ala muuttaa muotoaan kuivuessaan ja turvotessaan ilmankosteuden mukana.

Piena-paneeli tehdään samalla profiililla kuin Kaita-paneeli, eli se jättää hyvin kapean uran paneelien väliin ja se asennetaan ”väärin päin”, eli urospontti alaspäin ja hakaset naarasponttiin kiinnittäen.

Huvila-ja-sauna-meren-rannalla-Uudessakaupungissa-(393)

Piena valkovahattu

 

Mihin Piena-paneeli sopii?

Piena-paneeli on käsittelemättömänä hieman raidallinen, sillä sen sälerakenteessa on paljon puun luonnollista värieroa. Monelle tämä tyyli sopii hyvin, mutta mikäli värierot mietityttävät, värillinen vahaus tasaa värieroja ja rauhoittaa seinäpintaa.

Piena-paneeli sopii etenkin suuriin huonetiloihin, sillä se mahdollistaa suuret yhtenäiset pinnat ilman päätyjatkoksia. Myös kauniin kapeat urat katoavat kauniisti tasaiseen puupintaan. Oksattomuudesta johtuen suosittelemme Piena-paneelia myös saunarakennuksien tupiin ja pukuhuoneisiin, missä kosteus- ja lämpötilavaihtelut ovat suuria.

Huvila-ja-sauna-meren-rannalla-Uudessakaupungissa-(293)

Piena valkovahattu