Perustukset-1

rakentamisvaihe

Tontin muokkaus perustuksia varten

Erkka

Perustaminen on talon rakentamisen tärkeimpiä työvaiheita. Moni rakentaja pohtii kuinka paljon tonttia joutuu muokkaamaan taloa varten. Mitä muuta perustaminen vaatii tontilta?

Perustuksia tehdessä tärkeää on huolehtia, ettei perustuksiin johtava tai maaperässä oleva kosteus vaikuta rakennukseen. Kosteus johdetaan perustuksista pois hallitusti ja huolehditaan siitä, ettei routa vaikuta perustuksiin.

Tämän vuoksi perustuksia tehdessä kaivetaan kuoppa ja louhitaan maata. Kuoppa täytetään kiviaineilla, joita pitkin vesi valuu tehokkaasti pois talon luota, eikä kosteus pääse nousemaan kapillaarisestikaan maaperästä kohti perustuksia. Ennen perustuksia tehtävä maaperätutkimus puolestaan auttaa varmistamaan, että maa kantaa perustukset ja sen, että valitaan oikea perustustapa.

Kosteutta ei myöskään saa jäädä maansisäisiin "järviin", joten pintamaata tulee kaivaa tarpeeksi pois ja täyttää mahdollisen syvänteet betonilla. Sama vaara piilee myös kalliolle perustettaessa. Perustukset kestävät, kun kosteus ei jää lymyilemään niiden alle.

Tontin suojeleminen turhalta tärvelemiseltä on ymmärrettävä toive, etenkin luonnonläheisillä vapaa-ajan tonteilla tai olemassa olevaa pihapiiriä täydennettäessä. Jonkin verran tontin maasto joutuu aina kärsimään työkoneiden ja ihmisten liikkeistä. Ylenpalttinen maanmuokkaus talon ympäriltä voidaan kuitenkin estää kertomalla toiveista etukäteen ja suunnittelemalla perustaminen tontin ehdoilla.

 

Lataa Opas #3 Rakentamisprosessin vaiheet

 

Perustukset

Neljä tapaa, joilla varmistat rakennuksen ekologisuuden-3


 

LUE MYÖS

Kuinka pitkään puutalo kestää?

Mitä talopakettiin ei kuulu?

Milloin rakennusprojekti kannattaa aloittaa?