Tässä minun lyhyet vinkit kymmeniä tontteja läpikäyneenä asioihin, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:
1. Sijainti
– Sijainnissa olennaista on tarkastella lähiympäristöä, palveluiden saatavuutta (kaupat, päiväkodit, kuntosalit, koulut…), pääteitä ja kulkemista (kevyen liikenteen väylät, työmatkat, koulureitit…).
2. Kaavamääräykset ja alueen tulevat muutokset
– Jokaiselle kunnalla on hyvät karttapalvelut käytössä. Googlaa ”kunnan nimi + karttapalvelu”. Yleensä näistä palveluista on saatavilla olemassa ja vireillä olevat kaavamääräykset. Sieltä pääsee hahmottamaan rajat, rakennukset, rakennusoikeudet, tulevat muutokset alueelle jne.
3. Tontin muodot, puusto ja maaperä
– Lähtökohtaisesti tasainen tontti on aina helpompi. Rinteeseen tai kallioon rakentaminen vaatii enemmän pohjatöiltä ja tietysti koko talon suunnittelulta. Savinen ja märkä tasainen tontti saattaa myös käydä kalliiksi – toki paaluperustus auttaa tässä asiassa! Hiekka- ja moreenipitoinen maaperä on rakentajalle paljon helpompi. Kysy tontin omistajalta, onko tontille tehty maaperätutkimusta, kysele naapureilta heidän kokemuksista omista maatöistä. Isompi puusto ja kuivalla maaperällä viihtyvä kasvillisuus ovat hyviä tunnusmerkkejä hyvästä maaperästä.
4. Ilmansuunnat
– Ennen talon suunnittelun aloittamista on hyvin keskeistä tarkastella ilmansuuntia. Mistä päin tontille paistaa aamuaurinko, entä iltapäivä? Tekeekö naapurirakennukset tai puusto tontista varjoisan? Mistä päin käy tuuli tai viima? Onko talo sijoitettavissa tontille niin, että asuminen ja pihalla oleskelu on viihtyisää? Nämä asiat käydään läpi yhdessä arkkitehdin kanssa tonttikäynnillä.
Kuinka rakentajaperhe löysi oman tontin? Lue koko teksti Koti arkkitehdiltä -blogista >>
LUE MYÖS
Asuntolainan hankinta omakotitalon rakennusprojektia varten
Kuinka paljon tonttia pitää raivata ja mitä tarkoittaa maaperätutkimus?
Miten haen omakotitalon rakennuslupaa? Millainen on hakuprosessi?