Asuntolaina-omakotitalo-Sunhouse

raksablogi, koti arkkitehdiltä

Asuntolainan hankinta omakotitalon rakennusprojektia varten

Johannes

Omakotitalon rakennusprojekti on pankille lähtökohtaisesti suurempi riski kuin lainan tarjoaminen jo valmiin kohteen hankintaan. Tällöin kaikki informaatio tulevasta kohteesta ja tarkat arviot sen kustannuksista ja arvosta valmiina ovat pankkia kiinnostavia.

Rakennushankkeen riski näkyy myös koroissa. Et todennäköisesti saa yhtä hyvää lainaa omakotitaloprojektin rakentamiseen kuin saisit kerrostaloasunnon hankintaan. 

Asuntolainahakemuksen voit jättää nykyään suoraan verkossa tai varata ajan paikallisen yhteyshenkilön kanssa.

Lainahakemusta varten tarvitset seuraavat tiedot:

  • Perheen tulot ja arvio niiden muutoksista tulevaisuudessa
  • Arvio perheen menoista
  • Säästöt ja sijoitukset
  • Muut lainat ja rahoitukset
  • Kustannuslaskelma tai -arvio rakennushankkeesta
  • Hankkeen ja lainan nostamisen aikataulu
  • Arvio kohteen arvosta/myyntihinnasta valmiina

Rakennushankkeissa kohteen vakuusarvo on yleensä pankin näkökulmasta sen rakentamiskustannukset. Silti kannattaa pyytää arviota kohteen arvosta/myyntihinnasta valmiina, jotta pankki saa käsityksen kohteen potentiaalista ja pystyy huomioimaan sen lainatarjouksessa. Varsinkin hyvällä sijainnilla oleva kohde, jonka lähettyviltä on tiedossa myytyjä vastaavia kohteita, saatetaan pankin näkökulmasta arvioida hyvinkin riskittömäksi. Itse pyysin kirjallisen arvion paikalliselta kiinteistövälittäjältä.

Hyvällä dokumenttipaketilla lainatarjouksen pyytäminen usealta eri taholta on helppoa. Kannattaa pyytää tarjousta rohkeasti muiltakin kuin omalta vakiopankilta ja mielellään oman paikkakunnan ulkopuoleltakin.

Lainatarjouksissa kannattaa huomio kiinnittää marginaalin lisäksi muihin lainanhoitomaksuihin ja niiden kautta muodostuvaan todellisiin lainakustannuksiin.

Asuntolaina kannattaa kilpailuttaa uudelleen kun kohde on valmis ja se on pystytty arvioimaan uudelleen todelliseen vakuusarvoon.

 


 

LUE MYÖS

Kuinka paljon omakotitalon rakentaminen maksaa?

Kuinka paljon tonttia pitää raivata ja mitä tarkoittaa maaperätutkimus?

Miten haen omakotitalon rakennuslupaa? Millainen on hakuprosessi?

 

Lue kaikki Koti Arkkitehdiltä -blogin julkaisut >>