Koti-arkkitehdilta-mita-tarkoittaa-maapera-tutkimus-maatyot

raksablogi, koti arkkitehdiltä

Kuinka paljon tonttia pitää raivata ja mitä tarkoittaa maaperätutkimus?

Johannes

Aloitimme tontin raivaamisen jo aikaisessa vaiheessa edellisenä syksynä. Päädyimme poistamaan tontilta lähes kaikki puut talopohjankin ympäristöstä. Puuston jättäminen ja säilyttäminen on maatöiden kannalta haastavaa, mutta ei mahdotonta. Jos maata ei tarvitse juuri vaihtaa tai tontin muotoa muokata on puiden jättäminen tontille mahdollista. Meillä oli odotettavissa tontilla isompaakin myllerrystä. On myös hyvä muistaa, että esimerkiksi koivujen runkoa ei voi kovin montaa senttiä peittää, jos haluaa niiden säilyvän hengissä.

Ihan jokaista risua ja oksaa tontilta ei tarvitse huolehtia pois ennen maatöiden aloittamista. Pienemmät risut ja oksat menevät kuorittavan pintamaan mukana kiertoon. Sen sijaan puunrungot ja suuremmat oksat kannattaa kiikuttaa ajoissa pois mittamiesten ja lopulta kaivurin tieltä.

Kaadoimme kaikki puut, karsimme rungot ja kiikutimme rungot puita tarvitsevan ystävän mökille. Kaadettavia suurempia puita oli useampi kymmenen ja alle ranteen paksuista risukkoa ja pajukkoa muuten koko tontti täynnä.

Tontille kannattaakin tilata vaihtolava ylimääräisiä oksia varten. Meillä lava toimitettiin tontin etukulmaan ja parin päivän kuluessa se noudettiin pois. Näin säästimme valtavan määrän aikaa kun ei tarvinnut kärrätä valtavan paljon tilaa vieviä oksia itse peräkärryllä.

Raivaamisen jälkeen tontin muoto, koko ja malli alkoi hahmottua vasta kunnolla. Muille suosittelen tontin raivaamista jo ennen arkkitehtisuunnittelun aloittamista!

Mitä tarkoittaa maaperätutkimus?

Maaperätutkimus määrää perustamistavan ja maatöiden laajuuden

Heti raivaamisen jälkeen tilasin tontille maaperätutkimuksen. Raivaaminen helpottaa näytteiden ottamista ja poraamista koko talopohjan alueelta. Maaperä kannattaa tutkia tarkasti, koska se saattaa vaihdella pienelläkin alueella paljon. Nykyisin osa rakennusvalvojista vaativat huolellisen tutkimuksen tekemisen myös ennen perustusten tekoa.

Maaperätutkimuksessa kartoitetaan tontti ja maasto, maa-ainekset ja maaperän kantavuus painokairauksella. Saamamme maaperätutkimus raportti sisälsi lausunnon 1. Projektin kuvauksesta, 2. Alueen kuvauksesta, 3. Maaperän kuvauksesta, 4. Perustamistavasta, 5. Kuivatuksesta, 6. Routasuojauksesta, sekä 7. Radonpohjatutkimuskartan. Lisäksi mukana toimitettiin leikkauskuvat ja pohjatutkimuskartta.

Meillä maaperätutkimuksesta esiin nousseita ja maarakentamisessa huomioon otettavia asioita oli tontilla sijaitsevat paikotellen saviset kohdat sekä mahdollinen tontille aikoinaan ajettu jätemaa.

Maaperätutkimuksen tilaamista varten tarvitset dokumentit (mielellään DWG) rakennusten sijainnista tontilla.