Kaikki-vaiheet-kuivasirotelattia-mikrosementtilattia-betonilattia-valmistamiseen(1)

raksablogi, koti arkkitehdiltä

Kaikki vaiheet kuivasirotelattian valmistamiseen

Johannes

Kirjoitin aikaisemmin oman artikkelin lattiavaluun valmistautumisesta. Se sisältää ohjeet toimintaan yleisesti aina ennen valua. Tämän artikkelin tarkoituksena on listata huomiota vaativat vaiheet, kun suunnitelmissa on kuivasirotelattia.

On olemassa kolme eri päätapaa valmistaa betonilattia:

  • Kuivasirotelattia
  • Hiottu betonilattia
  • Pinnoitettu betonilattia (mikrobetoni, maali, hartsi, epoksi)

Päädyimme valitsemaan hiotun betonilattian sijaan kuivasirotelattian arkkitehdin suosituksesta.

Kuivasirotelattian sävyn saa todennäköisemmin onnistumaan siihen mitä on suunniteltu ja se on hyvin tehtynä kerrasta valmis eikä vaadi hiomisia. Se kestää hyvin käyttöä, mutta on jalan alla tavallista betonilattiaa samettisempi. Koska betonilattialle tyypillistä runsasta hiontaa ei tarvitse tehdä, niin pinnan saa tehtyä tasaisesti laitoja myöten, jolloin listaton lattiaraja on mahdollista toteuttaa fiksusti.

Kaikki-vaiheet-kuivasirotelattia-mikrosementtilattia-betonilattia-valmistamiseen

Vaiheet valmistamisessa on samankaltaisia, on kyseessä sitten kuivasirote- tai hiottu betonilattia. Kuivasirotelattiassa erona on vaiheet kuivasirotteen levittämiseksi betonin pintaan. Valmistautuminen ja jälkihoito vaativat erityistä huomioita kummankin vaihtoehdon kanssa. Kuivasirotelattia ja hiottu betonilattia eivät olennaisesti ole toistaan kalliimpia tai halvempia. 

Jokaisessa tavassa on puolensa ja haittansa, mutta se mikä on tärkeintä, lopputulos on eri metodeilla erinäköinen. Täytyy siis tietää mitä tavoitellaan ja valita valmistustapa sen mukaan.

Listaan alle valmistusvaiheet ja tärkeimmät huomiot aikajärjestyksessä…

1. Raudoitusverkko kaksinkertaisena halkeamien minimoimiseksi

Styroksien päälle asetettava raudoitusverkko kannattaa laittaa kaksinkertaisena silloin kun tehdään betonilattiaa. Betoni elää ja kutistuu kuivuessaan, joten varsinkin isoissa tiloissa halkeamat ovat hyvin mahdollisia. Tuplaverkosta on apua halkeaminen estämiseksi. Oikea kiviainesmäärä ja raekoot betonin seassa sekä mahdollisimman vähäinen, mutta riittävä vedenkäyttö betoniseoksessa varmistavat myöhempää halkeilemattomuutta.

2. Kulmiin ja nurkkiin lisärautaa (harjaterästä)

Tyypillisin betonilattian ratkeamiskohta sijaitsee nurkissa ja kulmissa, joissa kutistumista tapahtuu moneen suuntaan. Siksi nurkkiin ja kulmiin kannattaa laittaa ylimääräistä rautaa.

Kaikki-vaiheet-kuivasirotelattia-mikrosementtilattia-betonilattia-valmistamiseen-2

3. Suojamuovit reilusti seinälle kosteutta estämään

Betonin alta nouseva suojamuovi kannattaa nostaa reilusti seinälle ja nitoa se siihen hyvin kiinni. Hyvä suojaus estää kosteuden pääsyn runkoon ja alajuoksuille, kun vettä pitää jälkihoitovaiheessa paljon juoksuttaa.

4. Ikkunoiden ja ovien asennus vasta valun jälkeen jos mahdollista

Betonipintaa pidetään kosteana valun jälkeiset päivät. Betonipinta saattaa vaatia myös kalkin poistoa ja pesemistä, joten pesuvedet on hyvä saada heitettyä/lastattua ulos jostakin ovi- tai ikkuna-aukosta. Ikkuna- ja ovipieliä ei kannata myöskään sotkea, jos asennusajankohta on mahdollista toteuttaa vasta valun jälkeen.

5. Ikkunoiden ja ovien kotelot karmisyvyyksien mukaan

Lattiarajaan ulottuviin ikkunoiden ja ulko-ovien liittymiskohdat tulee huomioida, jotta liitoskohtaan ei tule ylimääräisiä työstöjä, listoja tai täytteitä. Saadaan siis hieman pohtimalla, kerralla valmista. Betonilattian ja karmin väliin jätetään n. 5-7 mm sauma, joka viimeistelyvaiheessa täytetään elastisella massalla. Koska karmi ei ole paikallaan valuvaiheessa, tulee valumuotti tehdä ikkunan sisäkarmin sijoitus tarkaan huomioiden.

Ikkunoiden ja ovien kotelot karmisyvyyksien mukaan

6. Hyvä imurointi ja kaikkien orgaanisten roskien poisto ennen valua

Siivoaminen verkkojen, styroksien ja lattialämmitysputkien välissä on työlästä, mutta kannattavaa. Koska valussa hierottava pinta tulee olemaan lopullinen, niin kannattaa minimoida kaikki riskit betonin pintaan nousevista roskista ja styroksinpaloista. Voimakas lehtipuhallin on hyvä välinä imurin lisäksi roskien poistoon.

7. Värin ja materiaalien valitseminen

Keskustelu sopivasta sävystä ja käytettävistä betonilajikkeista kannattaa käydä hyvissä ajoin valutoimittajan kanssa. Valutoimittajan ajatukset sopivista materiaaleista on syytä kuunnella tarkkaan, samoin ohjeet valmistautumisesta ja jälkihoidosta. Omat toiveet kannattaa kertoa laajasti ja pikkutarkasti. Valumiestä ei voi liikaa valmistaa työhön, jonka kädenjälki on lopullinen jo valupäivänä.

Betonilattian sävy muodostuu pitkälti käytettävän kiven, hiekan ja betonimassan sävyistä. Niihinkin voi vaikuttaa.

Meillä betonin sävyllä ei ollut merkitystä, koska pintaan hierretty kuivasirote määrää värin. Valitsimme väriksi kirkkaan harmaan, kuivasirotteen valmistajan BASF:n värikartasta.

8. Kaivojen koron tarkistaminen

Ennen valua asennettavien lattiakaivojen korot tulee olla juuri oikeassa paikassa ja korossa, koska valun yhteydessä tehdään myös märkätilan lattian kaadot. Valun jälkeen lattiakaivojen korkoa tai sijaintia ei sitten enää hevillä muuteta. Märkätiloihin tosin tulee vielä vedeneristeet ja pinnoitus (esim. laatta, mikrobetoni…), joten niissä tiloissa valupäivänä näkyvä betonipinta ei ole lopullinen.

9. Kaivonkansien muottien valmistaminen

Betoni-/kuivasirotelattia-alueelle tulevien kaivojen kannet eivät voi olla paikallaan valuhetkellä, koska niiden pinta tulee menemään pilalle viimeistään lattian hionnassa ja hiertämisessä. Siksi kaivonkansiksi kannattaa laittaa väliaikaiset kannet tai valmistaa erilliset lopullisten kansien kokoiset muotit esimerkiksi vanerista. On hyvä muistaa, että joudut siis tietämään tässä vaiheessa millaiset kaivonkannet mihinkin tilaan tulee.

10. Lattiavaluajankohdan sopiminen ja massan tilaus

Materiaalien tilaus kannattaa jättää valumiesten huoleksi. He huolehtivat, että tarviketta on riittävästi ja se on oikeassa paikassa valun alkaessa. Betoniautoa varten tontilla tarvitaan hieman tilaa, mikä on hyvä huomioida pihan järjestyksessä.

Kaikki-vaiheet-kuivasirotelattia-mikrosementtilattia-betonilattia-valmistamiseen-3

11. Lattiavalu 

Betonimassan levittäminen ei vie ajallisesti montaa tuntia. Korkojen, kaatojen ja pinnan siistiminen ottaa kuitenkin aikaa useita tunteja. Betonityössä maksaa massan lisäksi tietenkin työ, joten mitä tarkemmin pinta saadaan tehtyä jo valuvaiheessa, niin sitä vähemmän sitä pitää myöhemmin hioa ja hiertää.

Kaikki-vaiheet-kuivasirotelattia-mikrosementtilattia-betonilattia-valmistamiseen-4

12. Kuivasirotteen levitys

Mastertop-kuivasirote levitetään ja liipataan märän valun pintaan. Sirote hierretään pintaan konetta käyttäen.

Kaikki-vaiheet-kuivasirotelattia-mikrosementtilattia-betonilattia-valmistamiseen-5

13. Suodatinkangas ja kastelu

Heti kuivasirotteen hiertämisen jälkeen pinnalle levitetään kauttaaltaan suodatinkangas. Saumoja ei kannata laittaa päällekkäin, vaan tiukasti toisiaan vasten. Saumat jättävät jäljet kuivuvaan pintaan. Suodatinkangas kastellaan litimäräksi.

Kaikki-vaiheet-kuivasirotelattia-mikrosementtilattia-betonilattia-valmistamiseen-6

Kaikki-vaiheet-kuivasirotelattia-mikrosementtilattia-betonilattia-valmistamiseen-7

14. Muovi

Suodatinkankaan päälle levitetään rakennusmuovi. Muoviin voi tehdä pieniä puutarhaletkun pään kokoisia reikiä kastelua varten eripuolilla talopohjaa. Reikiin voi laittaa vedenkestävät teipit. Ilma on hyvä lastata pois muovin alta tasaisen kuivumisen ja tasaisen sävyn mahdollistamiseksi. Muovin alla olevaa suodatinkangasta pidetään märkänä kastelemalla sitä muovin rei’istä.

15. Runsas kastelu ensimmäiset kolme päivää

Betonin pinta ja suodatinkangas pidetään täysin märkänä valun jälkeiset päivät. Betoni saa ”lillua vedessä”. Kastelua on syytä tehdä aamuin, päivisin ja illoin. Kastelulla estetään pinnan liian nopea kuivuminen ja halkeaminen.

Kaikki-vaiheet-kuivasirotelattia-mikrosementtilattia-betonilattia-valmistamiseen-8

Kaikki-vaiheet-kuivasirotelattia-mikrosementtilattia-betonilattia-valmistamiseen-9

16. Kosteana pito vähintään viikon ajan

Suodatinkangas pidetään kosteana vähintään viikon verran. Enää vettä ei tarvitse laskea pintaan litroittain vaan riittää, että kangas ja betonin pinta on selkeästi kostea. Kosteuden voi tarkistaa nostamalla muovia laidoilta.

Kaikki-vaiheet-kuivasirotelattia-mikrosementtilattia-betonilattia-valmistamiseen-10

17. Kalkin ja epäpuhtauksien poisto

Betonista, siihen käytetystä vedestä, kivistä, hiekasta ja muista aineksista saattaa nousta pintaan sen valkoiseksi värjäävää kalkkia. Kalkki lähtee pois märästä betonista onneksi viikonkin muhimisen jälkeen ilman hiomakonetta. Pinnan voi puhdistaa vaikka siivouskoneella kevyesti karhunkielilaikalla hiertäen, tai käsivoimin. Pinta kannattaa puhdistaa heti kun muovit on poistettu.

Siivouksen jälkeen pinta saa kuivua. Kuivasta pinnasta erottaa hyvin mahdolliset kalkkikohdat ja suojausten jättämät jäljet. Siivouskertoja kannattaa lisätä tilanteen mukaan.

Kaikki-vaiheet-kuivasirotelattia-mikrosementtilattia-betonilattia-valmistamiseen-11

Kuivana pinta vaalenee nopeasti lopullista muistuttavaan sävyyn.

Kaikki-vaiheet-kuivasirotelattia-mikrosementtilattia-betonilattia-valmistamiseen-12

18. Puhtaan suodatinkankaan vaihto

Epäpuhtauksien puhdistamisen ja pinnan kuivumisen jälkeen pinnalle levitetään puhdas suodatinkangas.

19. Lattian suojaus kovalevyllä

Suodatinkankaan päälle levitetään tarkasti teipillä saumaten kovalevyt. Seinänvierustaan jätetään koolauksen ja kipsilevyn verran tilaa. Suojalevyt suojaavat lattiaa kolhuilta, maaliroiskeilta ja lialta niin kauan kun muut pinnat ovat ympärillä valmistuneet.

20. Kyllästeaine ja hionta

Kyllästeaine voidaan levittää jo ennen lattian kovalevysuojausta, mutta silloin se vaatii muutamien päivien kuivumista. Valuyrityksen kehoituksesta päätimme levittää kyllästeaineen ja pohtia hionnan tarpeen vasta joulukuussa, kun lattia avataan pois suojalevyjen alta.

Kyllästeaine estää lika- ja rasvatahrojen imeytymisen lattiaan ja tekee puhtaanpidosta helpompaa. Se myös hieman tummentaa lattian sävyjä, jotka palautuvat kylläkin hiljalleen vuosien kuluessa vaaleammaksi lattian muutenkin vaalentuessa.

****

Vielä ei voida sanoa varmaksi millainen lattiasta lopulta tulee. Kaikki vaiheet on tehty oppikirjan mukaan ja tällä hetkellä pinta näyttää hyvältä eikä halkeamia näy missään.

Onpahan jotain muutakin jännitettävää joulukuussa kuin vain joulupukki.