Nain valmistaudut lattiavaluun-1-4

raksablogi, koti arkkitehdiltä

Näin valmistaudut lattiavaluun: viemärit, styroksit, raudoitukset, lattialämmitys ja muut LVI-asennukset

Johannes

Uskallan väittää, että omakotitalon rakennusprojektissa onnistumista mittaa parhaiten aikataulussa onnistuminen. Aikataulut ovat isosti sidoksissa myös budjettiin ja siinä pysymiseen. Samoin työjälkeen ja reklamaatioihin.

Koska toimittajia ja työvaiheita on useita, niin parasta mitä voit rakennuttajana tehdä, on keskittyä juurikin aikatauluun. Siihen, että tarvikkeet ovat työmaalla oikeaan aikaan, ajoissa kilpailutettuna, jotta työvaiheet voivat tapahtua suunnitellussa järjestyksessä ja kestää sovitun ajan. Lisäksi omaa panosta kannattaa laittaa siihen, että toimittajat tietävät oman osansa ja roolinsa niin yhteistyötä vaativat vaiheet onnistuvat aikataulujen puolesta kaikkien kanssa. Rakennuttajana voit kasvattaa onnistumisen todennäköisyyksiä tietysti toimittajien valinnoissa, mutta myös vastaavan mestarin osaamista hyödyntämällä.

 

Lataa Opas #2 Rakentamisen aikataulu

Nain valmistaudut lattiavaluun

Varmistin LVI-asennuksen aikataulut rungon pystytyksen alkuvaiheessa. Sovimme asennusviikon viemäreille, lattialämmitykselle, vesiputkille ja muille LVI-asennuksille.

Aivan ensimmäisenä pohjaan kaivettiin viemärit. Samalla maatöiden aikana tehdyt nostot eri putkille tarkistettiin ja säädettiin oikeaan paikkaan. Iso osa putkista kaivetaan maan alle todella aikaisessa vaiheessa, joten ei ole ihme vaikka muutaman sentin siirtoja pitää tehdä, kun tarkat mitat on otettavissa ulkoseinistä.

Lue myös: Omakotitalon maatyöt - mitä pitää muistaa?

Nain valmistaudut lattiavaluun-2

Seuraavana päivänä timpurit lätkäsivät asennettujen viemäreiden ympäristöt vielä uudelleen. Pitkään jatkuneen kuuman ilman vuoksi hiekkapohjaa jouduttiin hieman kastelemaan lätkäämisen helpottamiseksi.

Viemäreiden kaivuun ja levitysten jälkeen aloitettiin styroksien asentaminen.

Laskimme timpureiden kanssa riittävän lattiaeristeiden ja raudoitusverkon määrän valettavasta kerrosalasta. Alimmaiseksi pohjalle tuli 100mm EPS-lattiaeristelevy ja sen jälkeen päälle 2kpl 50mm EPS-eristettä. Laidoille, tulevan valun ja seinän väliin, asennetaan vielä ennen valua 30mm Finnfoam kaistale.

Nain valmistaudut lattiavaluun-3

Nain valmistaudut lattiavaluun-4

Nain valmistaudut lattiavaluun-5

Styroskerrosten väliin tai päällimmäisen kerroksen pintaan Lämpövallin asentajat asensivat upottamalla vesiputket.

Lattialämmitysputket kiinnitetään ensimmäiseen kerrokseen raudoitusverkkoa, joka asennetaan styroksien päälle. Lattialämmitysputkien asennusten jälkeen päälle asetetaan vielä toinen kerros raudoitusverkkoa. Betonilattian halkeamien minimoimiseksi asensimme vielä kaikkiin kulmiin ylimääräisenä reilusti harjaterästä.

Tilasin styroksit ja raudoitustarvikkeet Seppälän K-raudasta työmaalle toimitettuna. Kokonaisuutena työmaalle tilattiin:

  • Valettavien alueiden kerrosala * 100mm EPS-lattiaeriste
  • Valettavien alueiden kerrosala * 2 * 50mm EPS-lattiaeriste
  • Valettavien laueiden kerrosala * 2 * raudoitusverkko (5-150)
  • 80m 6mm harjateräs
  • 30mm Finnfoamia reunojen kaistaletta varten
  • Pistoolivaahtoa

Nain valmistaudut lattiavaluun-6

Kaikki työvaiheet LVI-asennuksista rautoihin toteutettiin viikon aikana. Asentajat kävivät työmaalla tuomassa tarvikkeita ja tekemässä LVI-asennuksia kolmena työpäivänä. Lattiaeristeet ja raudat asennettiin sopivissa väleissä meidän timpureiden toimesta.

Olin kuullut parilta tuttavalta, että maalämpöjärjestelmästä saisi irti samalla myös viilennyksen ja että vähintäänkin varaus viilennykselle kannattaa tehdä rakennusvaiheessa. Järjestelmää varten riittää, kun haluttuun viilennysyksikön paikkaan (seinälle tai kattoon) tuodaan maalämpökoneelta putket, kondensioletku viemäriin ja tietysti sähköt. Lisäsimme viilennysvarauksen asennuksen urakkaan ja se otetaan huomioon seuraavissa asennuksissa. Toimenpiteitä alakerran lattiatasolle varaus ei vaatinut.

Erityisen tyytyväinen olen asentajien joustokykyyn työpäivien pituudessa ja sekä heidän asennusnopeuteen. Tarvittavat LVI-asennukset saatiin tehtyä onnistuneesti. Lisäksi asentajat tarkistivat lopuksi huolella vielä kaikkien asennusten paikat ja tekivät viimeistelevät säädöt.

Koska teimme em. isommat valuvalmistelut hyvissä ajoin, niin nyt meillä on reilusti aikaa tehdä sopivat oviaukkojen ja lattiarajaan ulottuvien ikkuna-aukkojen koteloinnit. Riskialttiina toiveena on toteuttaa listaton alakerta betonilattiapinnalla, mikä on otettava huomioon jo tässä vaiheessa.

Asennusten jälkeen hetki ennen valua kannattaa kuulemma imuroida tai puhaltaa kaikki irtonainen roska pois, ettei se nouse valun seasta pintaan.

 


 

LUE MYÖS

Kaikki vaiheet kuivasirotelattian valmistamiseen

Hengittävä omakotitalo vaatii erilaisen seinärakenteen

Sadevesijärjestelmän vesikourut ja syöksyt

 

Lue kaikki Koti Arkkitehdiltä -blogin julkaisut >>