Omakotitalon maatyot - Arkkitehdin suunnittelema koti

raksablogi, koti arkkitehdiltä

Omakotitalon maatyöt - mitä pitää muistaa?

Johannes

Maatyöt ovat omakotitaloprojektin vaikeiten budjetoitava osio. Maaperätutkimukset ja naapureiden kuluneet budjetit eivät anna ikinä tarkkaa kuvaa, koska maaperä saattaa vaihdella pienelläkin alueella niin paljon. Kiinteitä urakoita ei tässä maassa juuri sovita, ainakaan ilman isoa riskipelivaraa hinnassa.

Maatöissä kustannus muodostuu monesta osa-alueesta:

  • maa-ainekset
  • maa-ainesten kuljetus
  • poistettujen maa-ainesten kuljetus
  • kuljetuskaluston tuntihinta
  • kaatopaikka- ja säilytysmaksut
  • kaivurin tuntihinta
  • kuljettajan tuntihinta
  • apumiesten tuntihinta
  • mahdolliset räjäytystyöt
  • LVI- ja sähkötarvikkeet ja niiden asennustuntihinta

Koska muuttujia on niin paljon ja suurin osa on kuitenkin tuntityötä, niin ainoa tapa minimoida kustannuksia on varmistaa, että yksikään kone tai työmies ei joudu seisomaan kädet suorina. Toisin sanoen, tärkeintä on varmistaa, että kuljetukset ja tarviketoimitukset kulkevat hyvässä synergiassa työmaan tapahtumien kanssa.

 

Talon rakentamisen vaiheet suunnittelusta toteutukseen

Talon rakentamisen vaiheet

 

Omakotitalon maatyot - Arkkitehdin suunnittelema kotiEnnen maatöiden aloittamista tarkista nämä

Jotta työt sujuisivat ja ylimääräisiä kustannuksia ei syntyisi, niin maatöitä varten on varmistettava hyvissä ajoin useampi asia. Aloita selvittämällä tarkka maaurakoitsijan aikataulu. Milloin kaivuri tulee tontille? Kuinka kauan se voi olla yhtäjaksoisesti käytössä? Mihin kellon aikaan?

Seuraavaksi varmista, että kaivurimiehelle on riittävästi apukäsiä työmaalla. Apumies on siis henkilö, joka auttaa mittojen kanssa. Käyttää tarvittaessa lapiota. Asentaa viemärit, salaojaputket, suodatinkankaat, tilaa tarvittaessa sähkö- tai putkimiehen tekemään liitoksia.

Kun aikataulu on selvä, niin kohteen rakennusmestari tilaa työmaalle tarkat merkinnät rakennusten paikalle ja korolle. Resurssien ja aikataulun varmistamisen jälkeen on aika valita maa-ainesten toimittaja ja tilata LVI- ja sähkötarvikkeet.

Pyysin maa-aineksista tarjouksen viidestä eri paikasta. Liitin mukaan maaperätutkimuksen, perustussuunnitelman ja pohjakuvat. Listasin työmaalla mahdollisesti käytettävät maa-ainekset ja pyysin ilmoittaa hinnat tonnihintoina työmaalle kuljetettuna, sekä hinnan maanajosta tontilta pois vietävälle maa-ainekselle. Tyypillisesti tarvitaan seuraavia maa-aineksia: Kam 0-56, Kam 0-32, Salaojasora, Sepeli 8-16 ja 16-32, Täytehiekka 0-100mm, Kantava sora ja jakava sora sekä Kivituhka 0-8mm. Näin sain yhtenäiset vertailtavat tarjoukset.

Salaojatarvikkeet, routaeristeet, lämpökanaalit ja muut maan-alle menevät tarvikkeet kilpailutin LVI- ja sähkösuunnitelmien perusteella.

 

Dokumentoi maatöiden eteneminen

Maa-urakoitsija sekä apumies huolehtivat myös tarvikkeiden ja maa-ainesten oikea-aikaisesta tilaamisesta. Maatöiden lopputulos jää suurimmaksi osaksi silmältä piiloon. Sen vuoksi on tärkeää ottaa valokuvia runsaasti eri vaiheista. Valokuvia kannattaa ottaa salaojajärjestelmästä, viemärin ja kanaalien ja sähköjohtojen reitistä.

Meillä maatyöt etenivät odotettua nopeammin ja maaperäkin oli ennakoitua helpompi. Vaihdettavaa löysää maata ei juuri ollut. Sen sijaan suuria kiviä löytyi yllättävän paljon ja ne oli poistettava. Onneksi kiville keksitään hyvää käyttöä pengerten rakentamisessa pihatyövaiheessa. Muiden rakennusvaiheiden ajaksi kivet siirrettiin tontin laidalle.

Ensimmäisessä maatyövaiheessa teimme talon pohjat ja sen välittömän ympäristön. Loput pihasta ja rannan maatyöt ruoppauksineen jatkuvat syksyllä.

Veden ja viemärin kytkennän tilasimme kunnasta. Sähkön kävi kytkemässä sähköurakoitsisija ja mittarin sähkökaappiin toi sähkönjakelija. Sitä ennen työmaalle oli avattava sähköliittymä ja tehtävä sähkösopimus sähkötoimittajan kanssa.

Omakotitalon maatyot - Arkkitehdin suunnittelema koti

Omakotitalon maatyot - Arkkitehdin suunnittelema koti

Omakotitalon maatyot - Arkkitehdin suunnittelema koti

 


 

LUE MYÖS

Perustukset ja täytöt vaativat tilaajaltakin aikaa ja osallistumista

Omakotitalon runko nousee nopeasti PRE CUT-järjestelmällä

Hengittävä omakotitalo vaatii erilaisen seinärakenteen

 

Lue kaikki Koti Arkkitehdiltä -blogin julkaisut >>