Neljä tapaa, joilla varmistat rakennuksen ekologisuuden

aloitusvaihe, ekologisuus

Ekologinen rakentaminen - Rakentajan kuusi tapaa säästää luontoa

Valtteri

Talon rakentaminen kasvattaa helposti omaa hiilijalanjälkeä ja kuormittaa ympäristöä. Pariisin ilmastosopimuksen sekä IPCC:n ilmastoraportin jälkeisenä aikana, ja kun omat valintamme ovat maapallon hyvinvoinnin kannalta entistäkin tärkeämpiä – on syytä tarkastella sitä, miten rakennetaan ekologisesti.

Rakentaminen kuluttaa paljon energiaa ja resursseja. Ei siis suinkaan ole yhdentekevää, mistä materiaaleista talo rakentuu ja kuka sen tekee. Yhteiset ekologiset valintamme ovat erinomainen keino torjua ilmastonmuutosta. Vaikuttamisen mahdollisuuksia on monia. Miten siis voit rakentaa talosi mahdollisimman ekologisesti?

1. Rakenna puusta – se on ekoteko

Monet rakentamisessa käytettävät materiaalit ovat uusiutumattomia ja niiden valmistamiseen sekä kuljettamiseen kuluu paljon energiaa. Ympäristön kannalta on tärkeää, että käytämme rakentamiseen uusiutuvia materiaaleja, jotka ovat helposti kuljetettavissa ja saatavilla läheltä.

Puusta rakentaminen on aina ekoteko: se on uusiutuva luonnonvara ja rakennusmateriaalina vähän energiaa kuluttava vaihtoehto monestakin syystä. Puun kuljettaminen paikasta toiseen kuluttaa ympäristöä vähemmän, koska puurakenteet ovat saatavissa läheltä ja kepeitä verrattuna kivi- ja betonirakenteisiin. Sen lisäksi puu sitoo itseensä hiilidioksidia kasvaessaan, siinä missä monet muut materiaalit ainoastaan aiheuttavat päästöjä valmistuksensa aikana. 

 

Ulkoseinän materiaalien tuottamat hiilidioksidipäästöt seinäneliöitä kohden (koko rakenne)

Materiaalien CO2-päästöt

2. Valitse kumppanisi Harkiten

Talon rakentaminen on monien eri ihmisten yhteistyötä. Suunnittelijat, asiakas ja rakentajat työskentelevät yhdessä yhteistä päämäärää, talon valmistumista kohti. Kun ekologisuus ja kestävä rakentaminen on itselle tärkeää, on sen oltava tärkeää myös muille talon rakentamisessa mukana oleville. On helppoa päästä kestävään ja ekologiseen lopputulokseen, kun yritykset, joiden kanssa työskentelet, jakavat kanssasi saman arvomaailman.

Valitse itsellesi talotoimittaja, joka on sitoutunut käyttämään kotimaisia materiaaleja ja uusiutuvia luonnonvaroja. Huomioi samalla, että talotehdas käyttää rakennusmateriaaleja tehokkaasti.

Sunhousen kumppaniurakoitsijat Linjakas talo S315 työmaalla

Kuva: Porvoon saaristoon rakennettiin muunnos Linjakas talo S315-mallista. Puutalon runko nousee nopeasti pre cut -järjestelmällä.

3. kunnioita luontoa jo suunnitteluvaiheessa

Luonto on kauneimmillaan koskemattomana. Taloa rakentaessa on tärkeää, että ympäristö rasittuisi mahdollisimman vähän rakentamisen eri vaiheissa. Ympäristö on osa arkkitehtuuria, ja parhaimmillaan rakennus ja muu ympäristö muodostavat käyttäjälleen vaikuttavamman kokemuksen yhdessä kuin erikseen.

Hyvällä suunnittelulla voidaan varmistaa, ettei rakennusmaastoa tarvitse louhia tai muilla tavoin muokata suuresti. Huomioi rakennustyömaan tarvitsema tila ja suojaa säilytettävä kasvillisuus ennen töiden aloittamista. Kun luonto rasittuu rakentamisvaiheessa mahdollisimman vähän, kukoistaa se myös silloin, kun talo on valmis käyttöön.

Neljä tapaa, joilla varmistat rakennuksen ekologisuuden

Kuva: Linjakas talo S315 työmaalta. Rakennuspaikan maasto on säilynyt kauniina.

4. Rakenna materiaalitehokkaasti ja kierrätä rakennusjäte

Materiaalitehokas rakentaminen on ekologistisesti ja taloudellisesti kannattavaa. Tiukentuneen jätelainsäädännön myötä jätemaksut ovat nousseet. Kun rakennustyömaalle toimitetaan suunnitelmien mukaiset ja valmiiksi oikean mittaiset materiaalit, kierrätettävän rakennusjätteen määrä työmaalla vähenee ja kustannukset laskevat. 

Rakennusjätteeltä ei voida kuitenkaan kokonaan välttyä. Ylimääräinen jäte tulee lajitella ja kierrättää suunnitelmallisesti. Onnistunut jätelogistiikka pitää työmaan siistinä, kustannukset alhaalla ja on osa kestävää kehitystä.

5. Kiinnitä Huomiota talon energiatehokkuuteen ja asumismukavuuteen

Omilla valinnoilla on suuri merkitys valmistuvan talon ekologisuuteen. Valitsemalla ympäristöystävälliset rakennusmateriaalit, osaavat yhteistyökumppanit ja suunnittelet kestävästi, rakennat ympäristöystävällisesti. Miksipä ei siis huomioitaisi ympäristöä myös energiatehokkuuden ja asumisen kannalta?

Ekologisessa rakentamisessa huomioidaan rakennuksen koko elinkaaren aikana syntyvät päästöt. Vaikka rakentaminen kasvattaa äkillisesti hiilijalanjälkeä, suurin osa rakennuksen päästöistä syntyy sen käyttövaiheessa.

Paras tapa säästää luontoa käyttövaiheessa on talon vähäinen energiankulutus. Oikeanlaiset rakenteet vähentävät energiankulutusta ja lisäävät asumismukavuutta.

Ekologisinta on käyttää eristeitä, jotka tehdään uusiutuvista tai kierrätetyistä materiaaleista. Tällaisia ovat erilaiset puukuitupohjaiset eristeet, kuten selluvilla. Hengittävä seinärakenne huolehtii samalla sisäilman luonnollisesta kosteustasapainosta ja pitää sisäilman puhtaana.

Energiatehokkaat ikkunat mahdollistavat suurienkin lasipintojen käytön ilman suurta muutosta talon energiankulutuksessa. Tässäkin asiassa hyvä suunnittelu ratkaisee monta ongelmaa, sillä ikkunoiden sijainnilla vaikutetaan talon energiatehokkuuteen.

Rakenteiden lisäksi talon teknisillä ratkaisuilla, kuten lämmitysjärjestelmällä on vaikutusta talon elinkaaren aikana syntyviin päästöihin. Paras vaihtoehto on hyödyntää uusiutuvia energianlähteitä, kuten lämpöpumppuja, puuperäisiä ja kierrätyspolttoaineita tai aurinkoenergiaa.

Arkkitehdin suunnittelema vapaa-ajan asunto Porvoossa-9

6. Huolla säännöllisesti

Hyvällä suunnittelulla ja oikeilla materiaalivalinnoilla voidaan rakentaa vuosisatoja kestäviä puutaloja, jolloin yhden talon hiilijalanjälki on vähäinen. Säännöllinen huoltaminen on tärkeä osa kestävää rakentamista ja jokainen rakennus tarvitsee huoltamista kestääkseen.

Kun rakennusmateriaalit on helposti korjattavia ja kierrätettäviä, on taloa myös ekologisempi huoltaa.

 

Selaa talomallistoa

 


 

LUE MYÖS

Hengittävä seinärakenne

Miten suunnitella aikaa kestävä talo?

Moderni vapaa-ajan asunto Sunhouselta