Sunhouse - saareen rakentaminen

aloitusvaihe, saarirakentaminen

Saarirakentaminen - Mitä huomioida kun rakennan saareen?

Erkka

Sunhouse on suunnitellut ja toimittanut kymmeniä taloja saaristoon, aivan etäisimpiä ulkosaariston luotoja myöten. Kokemus on opettanut meille tärkeimmät asiat, jotka huomioidaan tällaisten rakentamisprojektien suunnittelussa, talopaketin toimittamisessa ja talon rakentamisessa. Samat lainalaisuudet pätevät myös monissa muissa etäisissä rakennuspaikoissa saarirakentamisen ohella.

Sunhousen perustaja ja pääarkkitehti Kalle Oikari vastasi yleisimpiin saarirakentamista koskeviin kysymyksiin.

Kuinka paljon kalliimpaa saarirakentaminen on mannerrakentamiseen verrattuna?

Saarirakentamisessa kokonaiskustannukset kasvavat noin 5-30 % mannerrakentamiseen verrattuna. Saareen kuitenkin rakennetaan yleensä hieman pienempiä ja vähäeleisempiä rakennuksia, jolloin kokonaiskulut ovat samat.

Mikä saareen rakentamisessa on kalliimpaa?

Kun rakennetaan paikkaan, jonne ei pääse kulkemaan autolla ja muilla isoilla ajoneuvoilla, on moni asia hankalampaa. Yleensä hankalampi tarkoittaa hitaampaa ja sen vuoksi myös kalliimpaa. Lisäkustannuksia syntyy rakennustarvikkeiden kuljetuksista. Lisäksi rakentajat joutuvat ajamaan saareen veneellä joka aamu, ellei heillä ole majoituspaikkaa saarella.

Suurinta osaa saarista ei olla vielä sähköistetty. Sähköverkkoon liittyminen lisää osaltaan kustannuksia tavallista enemmän, kun voimalinjat sijaitsevat etäällä. Jos sähköä ei ole käytössä, työmaasähkö tuotetaan aggregaatilla.

 

Sunhouse S1319 Iniössä. Kokonaisuuteen kuuluu huvila, sauna ja rantamakasiini.

Millä tavalla saariolosuhteet on huomioitu Sunhousen talopaketeissa?

Sunhouse-talot rakennetaan precut-järjestelmällä, jonka hyödyt korostuvat saarirakentamisessa. Rakentaminen on nopeaa myös saariolosuhteissa. Hukkamateriaalia syntyy vähän verrattuna tavalliseen rakentamiseen, kun puurakenteet on valmiiksi työstettyjä ja valmiita asennettaviksi. Samalla kaikki rakentamiseen tarvittavat materiaalit on laskettu tarkasti, jolloin saareen ei tarvitse tuoda mitään ylimääräistä, joka jouduttaisiin myöhemmin kuljettamaan pois saarelta. Toimitusvastaavamme on saaritoimituslogistiikan asiantuntija, jonka osaamiseen on hyvä tukeutua toimitusvaiheessa.

Saarikohteissa Sunhousen talopaketit pakataan kevyempiin nippuihin, jotka on helppo nostaa proomun nosturilla rantaan. Tarvikkeet kuljetetaan tontille niin, että kuljetuksia on lukumäärällisesti vähän. Näin säästetään kuljettamisen kustannuksissa.

Saaressa tyypillinen perustustapa on pilariperustus ja rossipohja. Puukuitueriste toimitetaan levyvillana. Saareen ei kannata kuljettaa betoni- tai puhallusvillarekkoja ainakaan pienempien kohteiden osalta. Tuulen ja veden yhteisvaikutus on suurempi saaressa kuin mantereella, joten myös rakennuksen kyky käsitellä kosteutta on merkityksellisempää. Talojemme hengittävä seinärakenne säätelee kosteutta luonnollisesti, eikä kosteusvaurioita pääse syntymään. Paksumpi ulkoverhouslauta kestää paremmin saariolosuhteissa ja suojaa taloa.

Miten rakennustarvikkeet toimitetaan saareen ja mitä tarkoittaa saaripaketointi?

Rakennustarvikkeet toimitetaan saareen proomulla, josta tarvikkeet nostetaan rantaan nosturilla. Todella vaikeissa kohteissa tarvikkeet on kätevintä nostaa proomusta helikopterin avulla suoraan rakennuspaikalle.

Saaripaketoinnissa Sunhousen precut-talopaketin osat pakataan pienempiin nippuihin, jolloin proomun nosturi jaksaa nostaa pienempiä nippuja kauemmas rannasta. Joskus metrillä tai kahdella on merkitystä.

Niemennokka - mökin rakentaminen saareen

Niemennokka -blogissa seurataan viisihenkisen perheen unelma mökin rakentamista Hiittisten saaristoon.

Kuinka saarirakentajan tulisi valmistautua rakennusprosessiin?

Panosta suunnitelmiin ja suunnittele kokonaisuus kunnolla arkkitehdin, Sunhousen myyjän sekä muiden rakentamisen ammattilaisten kanssa. Saarirakentamiseen tottuneet tekijät tuntevat metkut ja he osaavat varautua projektiin oikein. Sunhousen myyjät tuntevat alueen vesikuljetusvaihtoehdot ja osaavat suositella projektiin parhaiten sopivinta urakoitsijaa. Urakoitsijan valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Valitse urakoitsijaverkostostamme urakoitsija, joka on erikoistunut saarirakentamiseen, ja joka on mielellään kotoisin mahdollisimman läheltä saartasi.

Eri urakoitsijoiden yhteen toimiminen saaressa on erityisen tärkeää. Kun valitset ensimmäisen urakoitsijan (esim. rakennusurakoitsija), kuuntele hänen suosituksiaan muista toimijoista.

Ennen rakentamista kannattaa huolehtia sähkön ja veden saannista. Kunnollinen laituri helpottaa rantautumista ja rakennustarvikkeiden toimittamista. Mikäli työmaalla ei ole muita rakennuksia, on järkevää rakentaa ensin esimerkiksi talousrakennus. Toisen rakennuksen olemassaolo helpottaa päärakennuksen rakentamista. Työntekijät voivat sovittaessa majoittua työmaalla ja rakennusta voidaan käyttää taukotilana. Myös työmaalla tarvittavat suunnitelmat säilyvät hyvässä järjestyksessä ja työkalut saadaan suojaan myrskyiltä. Etukäteen kannattaa myös miettiä, voiko työntekijät käyttää venettäsi matkustamisiin vai kulkevatko he omalla veneellä. Sillä on yleensä vaikutusta urakkahintaan.

Mitä etuja on saareen rakentamisessa?

Yleensä talon sijoittelu on vapaampaa saaressa. Pitkä rantaviiva avaa mahdollisuuksia kauniisiin maisemiin ja vaihtelevaan maastoon. Saaritontit ovat yleensä myös hankintahinnaltaan edullisempia, jolloin tontin hankintasäästöt voidaan sijoittaa rakentamiseen. Saaressa loma tuntuu lomalta, kun mökillä ollaan hieman eristyksissä.

 

Kokemuksia saareen rakentamisesta - Kuinka rakentaminen saareen sujui?

 

Tutustu Sunhousen saarikohteisiin

S400-huvila Turun saaristossa

S400-huvila Turun saaristossa.

Sauna ja saunatupa Helsingin saaristossa

Sauna ja saunatupa Helsingin saaristossa.

Modenri vapaa-ajan asunto ja sauna Helsingin saaristossa

Moderni vapaa-ajan asunto ja sauna Helsingin saaristossa.

Talo Kirkkonummen saaristossa

Talo Kirkkonummen saaristossa.

Moderni saunarakennus Turun sisäsaaristossa

Moderni saunarakennus Turun sisäsaaristossa.

 

Kysy lisää saarirakentamisesta

Ota yhteyttä Sunhouseen

 


 

LUE MYÖS

Voinko rakentaa taloni itse?

Mitä talopakettiin ei kuulu?

Oikean sisäverhousmateriaalin valinta