Hengittävä seinärakenne sunhouse heroheader.jpg

aloitusvaihe

Hengittävä seinärakenne

Erkka

Mitä tarkoittaa seinän hengittäminen ja miksi siihen on syytä kiinnittää huomiota?

Seinän hengittäminen tarkoittaa rakennuskielessä rakenteen kykyä sitoa ja luovuttaa kosteutta. Muovin käyttö talon rakenteissa tulee olla hyvin harkittua, sillä muovi ei hengitä. Hengittävä seinärakenne saadaan aikaan muovia välttämällä.

Hengittävä seinärakenne 

Sunhouse-talojen seinärakenne on läpikotaisin puuta, myös eriste ja ilmansulku on puukuitueristettä. Kun rakenne on läpikotaisin puuta, eikä muovia ole laitettu mihinkään väliin, on rakenteen kosteuskäyttäytyminen kaikissa osissa samanlaista. Höyryä ei yritetä sulkea, vaan sen annetaan kulkea rakenteen läpi. Ainoastaan ilmavirta katkaistaan, eli myös hengittävät talot ovat siltäosin täysin tiiviitä. 

Myös muovitetussa talossa voi olla hyvä asua, kunhan koneet ja laitteet pitävät sisäilman puhtaana. Tällöin ollaan kuitenkin koneiden varassa. Hengittävässä talossa rakenne itsessään hoitaa sisäilman puhdistuksen ja tasapainottamisen ulkoilmaan, jolloin ilmanvaihtokoneiden tarve minimoituu.

Asuintiloissa hengitysilman oikea suhteellinen kosteus varmistuu hengittävillä rakennusmateriaaleilla. Kuivana pakkaspäivänä hengittävät rakenteet vapauttavat sisäilmaan sen laatua parantavaa kosteutta, kun taas kostealla säällä rakenteet poistava ilmasta liian kosteuden.

Talon huoneilman kosteudella on merkitystä, sillä molemmat ääripäät (kuiva/kostea) aiheuttavat ihmisissä ja rakenteissa vaivoja ja ongelmia. Kuiva ilma aiheuttaa hengitystieinfektioita – kostea ilma taasen antaa mikrobeille hyvän kasvualustan.

hengittävä seinärakennehengittävä seinärakenne

Lataa arkkitehdin 10 vinkkiä talomallin valintaan!