Hengittävä seinärakenne

aloitusvaihe, ekologisuus

Puutalon hengittävä seinärakenne

Erkka

Mitä tarkoittaa seinän hengittäminen ja miksi siihen on syytä kiinnittää huomiota?

Seinän hengittäminen tarkoittaa rakennuskielessä rakenteen kykyä sitoa ja luovuttaa kosteutta. Muovin käyttö talon rakenteissa tulee olla hyvin harkittua, sillä muovi ei hengitä. Hengittävä seinärakenne saadaan aikaan käyttämällä rakenteessa vain puupohjaisia materiaaleja.

Sunhousen-hengittävä-seinärakenne

Sunhouse-talojen seinärakenne on läpikotaisin puuta. Eristemateriaalina on puukuitueriste ja ilmansulkuna käytetään ilmansulkupaperia. Kun rakenne on läpikotaisin puuta, eikä muovia ole laitettu mihinkään väliin, on rakenteen kosteuskäyttäytyminen kaikissa osissa samanlaista. Höyryä ei yritetä sulkea, vaan sen annetaan kulkea hallitusti rakenteen läpi. Ainoastaan ilmavirta katkaistaan, eli myös hengittävät talot ovat siltäosin täysin tiiviitä.

Myös muovitetussa talossa voi olla hyvä asua, kunhan koneet ja laitteet pitävät sisäilman puhtaana. Tällöin ollaan kuitenkin koneiden varassa. Hengittävässä talossa rakenne itsessään hoitaa sisäilman puhdistuksen ja tasapainottamisen ulkoilmaan, jolloin ilmanvaihtokoneiden tarve minimoituu.

Asuintiloissa hengitysilman oikea suhteellinen kosteus varmistuu hengittävillä rakennusmateriaaleilla. Kuivana pakkaspäivänä hengittävät rakenteet vapauttavat sisäilmaan sen laatua parantavaa kosteutta, kun taas kostealla säällä rakenteet poistava ilmasta liian kosteuden.

Talon huoneilman kosteudella on merkitystä, sillä molemmat ääripäät (kuiva/kostea) aiheuttavat ihmisissä ja rakenteissa vaivoja ja ongelmia. Kuiva ilma aiheuttaa hengitystieinfektioita – kostea ilma taasen antaa mikrobeille hyvän kasvualustan.

 

Lataa Opas #3 Rakentamisprosessin vaiheet

 

Hengittävä seinärakenne

Hengittävä seinärakenne

Kuva: Rakentaja-blogi, Niemennokka

Luonnosgalleriassa: Sunhouse S1515

 


 

Lue myös

Ammattilaisen vinkit rakennusbudjetin tekemiseen

Ekologinen rakentaminen - Rakentajan kuusi tapaa säästää luontoa

Mitkä rakenteet nostavat talon hintaa