Omakotitalon jäykistävä vinokoolaus-1

raksablogi, koti arkkitehdiltä

Jäykistävä vinokoolaus on hitaampi asentaa - väliseinät nousevat nopeasti

Johannes

Mainitsin aikaisemmin talotehtaiden haluttomuudesta lähteä toteuttamaan meidän luonnoskuvien mukaista rakennusta. Syynä oli talotehtaiden halu käyttää rakenteissa elementtejä ja tyypillisiä rakenteita, jotka eivät mahdollistaneet ison porrasaukon ja suuremman olohuone-keittiö -tilan toteuttamista ilman tolppia ja ikkunaukkojen pienentämistä.

Omakotitalon jäykistävä vinokoolaus

Sunhousen rakennesuunnittelija pystyi huomioimaan riittävän kantavuuden ja jäykkyyden vahvemmalla palkistolla, välipohjarakenteella ja muilla jäykkyyttä lisäävillä ominaisuuksilla. Jäykistyksessä ja kantavuudessa on otettu huomioon kaikki rakennuksen eri osat (ikkunoista kattorakenteisiin) sekä se miten paino kohdistuu eri rakenteilta toisille.

Omakotitalon jäykistävä vinokoolaus

Yksi meidän omakotitalon rakenteita jäykistävä ominaisuus on vinokoolaus, kun tyypillisesti koolaukset on tehty pystykoolauksena. Vinokoolaus on hieman työläämpi asentaa ja vaatii huomiointia myös sähkö- ja lvi-asennuksissa.

Asennuksen nopeuttamiseksi timpurit peittivät koolauksella alkuun myös ikkuna- ja oviaukot. Aukot leikataan auki ennen levyjen asennusta.

Ulkoseinien koolauksien rakentamisen yhteydessä asentajat aloittivat myös väliseinien pystyyn nostamisen. Alakerrassa lattiaan leikattiin suojalevyyn väliseinärakenteiden ja levyn levyiset urat, mutta muuten lattiasuojauksen annettiin olla paikallaan.

Omakotitalon jäykistävä vinokoolaus

Koolausten ja seinärakenteiden noustessa pystyyn kannattaa olla yhteydessä sähkö- ja LVI-urakoitsijaan. Molempien on käytävä paikalla tekemässä asennukset ennen levytysten aloitusta. Ilmanvaihtojärjestelmän putket, yläkerran viemärit ja katolle tulevat läpiviennit kuten savupiippu oli tehtävä myös ennen Ekovillan puhallusta kattorakenteisiin ja välipohjaan.

Omakotitalon jäykistävä vinokoolaus

Väliseinärakenteet nousivat pystyyn nopeasti. Hitaimpia kohtia seinissä oli liukuoviaukkojen tekeminen. Eclisse-liukuovielementit asennetaan luonnollisesti väliseinien sisään. Ne vaativat enemmän tilaa ja seinän sisään tuleva elementti on otettava huomioon myös pistorasioiden ja valokatkaisijoiden sijaintia suunnitellessa.

Omakotitalon jäykistävä vinokoolaus

Seinien levytys ja väliseinien villoitus aloitettiin heti, kun sähköasentajat ja LVI-asentajat olivat hoitaneet oman roolinsa. Levytystä nopeutti huomattavasti, kun pystyin itse kantamaan sopivat määrät levyjä ympäri talon eri huoneisiin ja yläkertaan asti. Asentajat saivat käyttää aikansa levyjen asentamiseen.

Omakotitalon jäykistävä vinokoolaus

Ennen levytystä kannattaa huolehtia, että asentajien kanssa on katsottu harkiten sähkö- ja LVI-kuvista poikkeavat tai niihin merkitsemättömät rasioiden ja katkaisijoiden asennusmitat ja -korkeudet. Meillä tällaisia oli mm. olohuoneen katon rajaan tulevat pistorasiat ja makuuhuoneen seinävalojen paikat.