Sadevesijärjestelmän vesikourut-1-1

raksablogi, koti arkkitehdiltä

Sadevesijärjestelmän vesikourut ja syöksyt suunniteltua aikaisemmin paikalleen syyssateiden vuoksi

Johannes

Kiirehdimme sadevesijärjestelmän kanssa syyssateiden vuoksi. Emme halunneet vesiä seinille tai talon nurkille. Asennuksen tehokkuuden ja kustannusten kannalta olisi järkevintä tilata tuotteet kerralla ja asennettuna siinä vaiheessa, kun talo on ulkoa lähes täysin valmis.

Pyysin tarjouksia useammasta paikasta. Kysyin tarjouksiin mukaan myös kattoturvatuotteet ja hinnat eriteltynä pelkkänä tarvikkeena ja asennuksen kanssa. Tarjouspyyntöihin vastattiin hyvin ja tarjoukset olivat selkeitä.

Vesivek oli toimittajista ainoa, joka halusi tulla käymään työmaalla katsomaan kohdetta ja ottamaan mitat paikan päältä. Työmaalla vierailun jälkeen saimme eritellyn tarjouksen.

Päädyimme siitä seuraavalla viikolla valitsemaan toimittajaksi vesikourujen ja syöksyjen osalta Vesivekin. Valintaani vaikutti eniten työmaavierailu, sopivan asennusajankohdan alustava katsominen samalla timpureiden kanssa ja hyvästä laadusta tunnetut tuotteet. Olin kuullut tuotteista myös hyvää parilta vasta rakentaneelta kaverilta.

Valitsemamme Arvo-sadevesikourut ja -syöksyt ovat jämeriä. Niiden kannakkeet kestävät painoa eikä esimerkiksi lumimassa pääse niitä talvisin vääntelemään. Alumiininen kouru ei myöskään ruostu.

Kourujen kannakkeet ovat kokonaan ulkopuolella, joten niiden putsaaminen apuvälineellä onnistuu maastakin käsin – ja toki likakin liikkuu paremmin kourun sisällä. Valkoisen kourun ulkopuolikin kerää likaa. Tämä on minimoitu kourussa ylälaidan taitoksella (ulkopäärme) niin, että vesitipat putoavat suoraan maahan eivätkä valu rännin pintoja pitkin.

Sadevesijärjestelmän vesikourut-6

Otimme vesikourut asennettuna ja syöksyt tarvikkeina. Halusimme asentaa itse syöksyt samalla, kun viimeistelemme ulkoverhousta. Suurin osa syöksyistä osui myös terassien alueelle, jolloin veden ohjaaminen sadevesikaivoon fiksusti vaatisi huomiointia terassin rakenteissa.

Vesikourujen asennustyö kesti yhden työpäivän. Asentajat saapuivat tarvikkeiden kanssa aamulla ja poistuivat vesikourujen asennuksen jälkeen iltapäivällä. Syöksyt oli jätetty autokatokseen odottamaan meidän omille timpureille sopivaa asennusajankohtaa.

Syöksyt asenneltiin hiljalleen paikalleen seuraavien viikkojen aikana, sopivissa väleissä ulkoverhouksen viimeistelyn ja terassin rakentamisen kanssa.

Lue myös: Ulkoverhous piilonaulatusta UTS-pystypaneelista

Sadevesijärjestelmän vesikourut-2

Terassin alueilla syöksyn saumakohta laitettiin kiinnitysraudan alle. Syöksyn alimman osan saa poistettua nykäisemällä sitä alaspäin ja näin pääsee puhdistamaan tarvittaessa terassin alta löytyvää sadevesikaivoa.

Sadevesijärjestelmän asentaminen ei olisi omatoimisesti ollut mikään iso ongelma. Asennuksen hinta kokonaisuudessa on kuitenkin yllättävän pieni, joten jos vain muun työmaan vaiheiden puolesta mahdollista, niin kannattaa ottaa sadevesijärjestelmä- ja kattoturvatuotteet kokonaisurakkana yhdestä paikasta.

Samalla saat kohteeseen asennustakuun ja tietenkin kokeneet kaverit oikean mittaisilla tikkailla ja vaikkapa nostimella paikalle.