Arkkitehtisuunnittelu-talon-sijoittaminen

suunnitteluvaihe

Talon sijoittaminen tontille

Valtteri

Kokemattoman rakentajan on vaikea nähdä etukäteen, miten tontin ominaisuuksia voidaan hyödyntää omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon suunnittelussa. Etenkin suuret tasoerot vaikeuttavat hahmottamaan, mitä tontille on mahdollista rakentaa ja miten lopputuloksesta saadaan sellainen, että se palvelee käyttäjäänsä mahdollisimman hyvin.

Rakennus on pitkään miljöössä vaikuttava asia, joten siihen on suhtauduttava vakavasti, vaikka suunniteltaisiinkin iloista arkkitehtuuria. Tämän vuoksi talon suunnittelu aloitetaan aina arkkitehdin tonttikäynnillä ja maastokatselmuksella. Muussa tapauksessa jokin olennainen tieto saattaa jäädä huomioimatta, jolloin suunnitelma rakennuksesta tai sijoittamisesta pohjautuu väärään tietoon.

Tonttikäynnin aikana analysoidaan kiinteistö, eli listataan tontin ominaisuudet. Mukana listauksessa on kaavan asettamat rajoitukset ja vapaudet sekä miljöön haitat, hyödyt ja mahdollisuudet. Lisäksi suunnitelmaa ohjaa keskustelut perheen tai tilaajan kanssa. Arkkitehti tutustuu perheen arvoihin, tavoitteisiin ja toivomuksiin tonttikäynnin aikana pidettävässä suunnittelukokouksessa.

Tässä artikkelissa käydään esimerkkien avulla läpi, miten rakennuspaikka on vaikuttanut rakennuksen sijoitteluun ja muotoiluun.

Laske arkkitehtisuunnittelun hinta

Talon sijoittamiseen ja asemointiin vaikuttavat tekijät

 1. Kaavamääräykset ja rakennusjärjestys
 2. Tontin ominaisuudet
  • Maastonmuodot
  • Ilmansuunnat ja aurinkoisuus
  • Näkymät
  • Kasvillisuus
  • Tuulisuus
  • Tiet
  • Naapuritalojen läheisyys
 3. Perheen tai tilaajan tavoitteet ja toivomukset
 4. Suunniteltavan rakennuksen käyttötarkoitus, tilat ja toiminnot

Arkkitehdin suunnittelema talo - talon sijoittaminen tontille

Tontin ominaisuuksien hyödyntäminen talon Suunnittelussa

Sunhouse S190100 omakotitalo

Sunhouse S190100 on linjakas, moderni omakotitalo. Rakennus koostuu päärakennuksesta sekä erillisestä saman katoksen alla olevasta saunarakennuksesta.

Sunhouse-S190100 - Talon sijoittaminen tontille

Rakennuspaikka on länteen laskeutuva rinne. Sopiva paikka suunniteltaville rakennuksille löytyi rinteen lakiosasta, jossa on porrasmainen tasanne matalan kallioseinämän ja länsijyrkänteen välissä. Tasanteelta aukeaa avarat näkymät suomalaiseen perinnemaisemaan ja itäpuolella sijaitsevaan metsikköön.

Rakennuksen itäinen julkisivu myötäilee kallioseinämää, jonka muodosta arkkitehti haki rytmin eri tilojen sijoittelulle. Näin myös piha-aluetta saatiin kasvatettua länsisuuntaan ja luotua kohtisuorat näkymät talosta päämaisemaan päin. Kapean runkosyvyyden ansiosta sisätiloihin tulvii päivänvaloa.

Talousrakennus rajaa piha-aluetta ja toimii näköesteenä naapurirakennuksille.

Sunhouse S190100 - Talon sijoittaminen tontille

Sunhouse S1628 omakotitalo

Sunhouse S1628 omakotitalo suunniteltiin asiakkaan vapaa-ajan kodiksi ympärivuotiseen käyttöön. Sisäpihan puoleiset suuret ikkunat tekevät asunnosta avaran ja valoisan. Makuuhuoneet on sijoitettu talon oikeaan siipeen rantaviivan mukaisesti. Toisessa siivessä on kylpy- ja kodinhoitohuone sekä keittiö ja tupa, jota suuri katettu terassi jatkaa.

Sunhouse S1628 - Talon sijoittaminen tontille

Tontti sijaitsee pohjoiseen avautuvalla kallioisella rannalla. Itä- ja länsipuolella sijaitsevat naapureiden rakennukset ja eteläpuolelta tontin rajaa tie. Vaihtelevat maastonmuodot loivat omat haasteensa suunnittelulle. Tontin keskiosassa oleva kukkula viettää jyrkästi sekä rantaa että tietä kohti. Korkeimman kohdan itäpuolelle jäävä tasanne haluttiin säilyttää pihalla oleskelua varten. Samalla korkein kohta toimii näköesteenä naapurin talolle.

L-muotoisella pohjaratkaisulla mahdollistettiin, että jokaisesta huoneesta aukeaa merinäköala, sisäpiha säilyy yksityisenä ja piha-alue riittävänä. Rakennus sijoitettiin rinteeseen, jolloin tasainen kohta saatiin hyödynnettyä kokonaan.

Tieltä katsottaessa merinäköala jää talon taakse. Vasta sisälle tultaessa katse kiinnittyy upeaan maisemaan, joka aukeaa koko talon leveydeltä.

Sunhouse S1628 - Talon sijoittaminen tontille

Sunhouse S1632 vapaa-ajan asunto ja sauna

Sunhouse S1632 vapaa-ajan asunto ja sauna suunniteltiin pienelle saarelle Turun saaristoon. Rakennuspaikka on saaren kärjessä, josta merimaisemat aukeavat avarasti pohjoisesta etelään. Maisema haluttiin hyödyntää kokonaisuudessaan.

Sunhouse S1632 - Talon sijoittaminen tontille

Rakennus koostuu eri suuruisista suorakaiteista, jotka on sijoitettu asteittain seuraten saaren kärjen muotoa. Näin ollen jokaisella huoneella on oma maisema ja tunnelma, joka vaihtelee auringon kierron mukaan. Samalla rakennukset muodostava suojaisan länsipihan, jossa voi viettää iltaa pienestä saaristotuulesta huolimatta.

Rakennuksen sijoittelussa huomioitiin myös rakennuspaikan puusto, joka haluttiin säilyttää mahdollisimman eheänä. Puusto muodostuu muutamista vyöhykkeistä ja niiden väliin jäävästä avokalliosta, johon päärakennus sijoitettiin.

Saunarakennukselle paras paikka löytyi pienen poukaman läheisyydestä, jossa se saa suojaa sitä ympäröivästä puustosta.

Sunhouse S1632 - Talon sijoittaminen tontille

 

 


 

LUE MYÖS

Miten suunnitella aikaa kestävä talo?

Mitä tonttikäynnillä tehdään?

Mitä arkkitehti miettii suunnittelussa?