Ulkoverhous-pystypaneelista

raksablogi, koti arkkitehdiltä

Ulkoverhous piilonaulatusta UTS-pystypaneelista

Johannes

Erilaisia ulkoverhousvaihtoehtoja omakotitaloon on tarjolla paljon, hirsiseinästä, laattaan, rappauksiin, kiveen, paneeliin, rimaan ja jopa metalliin. Ulkoverhouksella on merkitystä ulkonäön lisäksi mm. rakennuksen hengittävyyteen, kosteuden hallintaan ja energiankulutukseen, joten ei ole ihan sama millä materiaalilla talonsa verhoaa.

Meillä vaihtoehtoina pyöriteltiin tasaista rapattua pintaa tai yksinkertaista hieman läpikuultavaa puuverhousta. Kaava määräsi kohteeseen tumman katon ja vaalean ulkoverhouksen. Naapureilla ulkoverhouksissa oli käytetty pelkästään puuta, hirttä ja paneelia.

Pystypaneeliverhouksesta oli puhetta arkkitehdin kanssa suunnittelukäynnillä. Sitä oli käytetty useissa Sunhousen edellisissä kohteissa. Tosin suuri osa kohteista oli mustia tai tummia, joten aivan täydellistä käsitystä lopputuloksesta ei saanut aikaisempien kohteiden kuvia katsomalla. Sen sijaan omat 3D-luonnoskuvat saadessamme vakuutuimme pystypaneelin sopivuudesta juuri meidän kohteeseen.

Ulkoverhous piilonaulattu pystypaneeli

Otimme mukaan talopaketin toimitussisältöön Sunhousen suositteleman ulkoverhousvaihtoehdon: pystypaneeli UTS 30*145. Sovimme, että paneelit käsitellään kahteen kertaan, sävyllä 5060 Lumi. Sama kaksinkertainen käsittely otettiin myös muihin näkyviin ulkopintoihin, tosin lähes räystäättömässä talossa ei montaa lautaa jää näkyville pystypaneelien lisäksi.

Ulkoverhous- ja koolaustarvikkeet saapuivat tontille sopivasti tuulensuojalevyjen kanssa. Tuulensuojalevyjen jälkeen timpurit aloittivat ristikoolauksen asentamisen.

 

Lataa pintamateriaalien valintaopas

Ulkoverhous piilonaulatty pystypaneeli

Paksumpi UTS-paneeli mahdollistaa paneelin kiinnittämisen fiksusti pontista niin, että kaikki naulat jäävät silmältä piiloon. Koska materiaali on kahteen kertaan jo kuullotettu niin se ei vaadi enää maalausta. Vahvempi puu kestää tietysti paremmin myös säätä ja on energiatehokkaampi.

Ulkoverhous piilonaulattu pystypaneeli

Timpurit kehuivat ulkoverhouspaneelin laatua. Se oli suoraa, tasaisesti käsiteltyä ja helppo asentaa. Raskasta pystypaneloinnista tekee kuitenkin jatkuva nouseminen ja laskeutuminen telineillä naulaamisen vuoksi. Vaakapaneelissa naulat ammutaan koko ajan samassa tasossa, kun taas pystypaneelia asentaessa joudutaan sama paneeli ampumaan kiinni sekä ylä- ja alapäästä.

Ulkoverhous piilonaulattu pystypaneeli

Ikkunat ja ovet asennetaan kohteeseen vasta sotkuisen lattiavalun ja kuivasirotekäsittelyn jälkeen. Tämä oli huomioitava ulkoverhouksen asennuksessa aukkojen läheisyydessä.

Ulkoverhouksen alalaitaan asennettiin pieneläinverkko estämään jyrsijöiden ja suurempien hyönteisten pääsyn verhouksen väliin. Pieneläinverkko sisältyi toimitussisältöön.

Ulkoverhous piilonaulatty pystypaneeli

Ulkoverhouksen asentamisen jälkeen asennetaan vesikourut. Kourujen asentaminen vaatii nostimen käyttöä pihalla työturvallisuuden ja asennusjäljen varmistamiseksi, joka on huomioitava seuraavia tavaratoimituksia vastaanottaessa työmaalle.

Erityisen tyytyväinen voi olla kaikkien Sunhousen toimittamien rakennustarvikkeiden ja -materiaalien laatuun. Korkealaatuiset materiaalit tekevät asennustyöstäkin tavanomaista nopeampaa. Meillä kohde on pysynyt tähän asti suunnitelmien mukaan aikataulussa ja yksi iso rooli on hyvin ajoitetuilla tarviketoimituksilla, laadukkailla materiaaleilla ja tietysti ahkerilla timpureilla.

 


 

LUE MYÖS

Ikkunapellit ja ovien kynnyspellit mittoihin leikattuna

Omakotitalo säältä suojaan parissa viikossa

Sadevesijärjestelmän vesikourut ja syöksyt

 

Lue kaikki Koti Arkkitehdiltä -blogin julkaisut >>